June 25, 2024

Христијанските верници денеска го слават споменот на Свети Јован Златоуст, најпознатиот проповедник во историјата на црквата, голем светител и реформатор. Празникот на овој светител и денес се празнува на 26 ноември, а денешниот ден е посветен на пренесувањето на неговите мошти од ерменското село Коман во Цариград во 438 година.

Свети Јован Златоуст е почитуван во целиот христијански свет. Бил патријарх во Константинопол и автор на книгата „За свештенството“, како и на неколку високоценети проповеди, поради што го добил и прекарот „Златоуст“. Верниците од нашите краишта и денес го нарекуваат „златна труба на православието“ поради упорноста и жарот со кои во своите говори на луѓето им укажуваше на силата и исправноста на христијанството.

Преданието вели дека бил многу почитуван меѓу обичниот народ, кому со задоволство им се обраќал и го толкувал Светото Писмо. Свети Јован Златоуст бил голем борец против еретиците. Така дошол во судир со царицата Евдоксија, која го протерала во градот Коман во Ерменија, каде што се упокоил овој голем светител во 407 година.

Според легендата, 30 години по смртта на светителот, царот Теодосиј Помладиот решил да ги врати моштите на свети Јован Златоуст во Цариград. Меѓутоа, се вели дека никој не можел да го помести ковчегот на светителот додека царот не напишал писмо во кое го моли свети Јован за прошка од името на неговата мајка, царицата Евдоксија, поради што светителот бил протеран од Константинопол. Откако писмото било ставено на ковчегот, вели легендата, станало светло и војниците го однеле.

Сепак, ова не беше крајот на патувањето за Златоуст. Неговите мошти биле однесени од Константинопол во Рим од страна на крстоносците во 1204 година. Таму почивале до 2004 година, кога по договор меѓу црквите повторно биле вратени во Цариград, т.е. денешен Истанбул.

Народни обичаи: Свети Јован Златоуст важи за еден од најучените светци, па се верува дека на овој ден секој верник треба во чест на овој светец да земе драга книга и да прочита барем дел од неа.

Во некои краишта сè уште се верува дека на празникот Свети Јован Златоуст жените не смеат да земаат волна, конец или игли во рацете , бидејќи овој светител не сака тие да работат на неговиот празник, туку дека сите треба, заедно со добра книга, да се опуштите и да се посветите на духовниот развој, а не на материјалното збогатување.

Доколку денес успеете да избегате од обврските, прошетајте до црква. Запали свеќа во чест на Свети Јован Златоуст и помоли му се. Ќе видите, после сè во животот ќе ви оди полесно и подобро.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *