June 23, 2024

Најстарата оптичка илузија на светот сè уште ги тера луѓето да си ја чешаат главата и по 900 години. А психолозите велат дека она што прво го гледате на сликите открива многу за вас.

Илузијата која никогаш не престанува да ги заинтригира луѓето е всушност скулптура издлабена во камен и лоцирана во храмот на Аираватесвара во Индија.

Се верува дека е стар над 900 години. Освен што е извонредно уметничко дело од династијата Чола, тоа е и фасцинантна оптичка илузија – и една од најраните познати на светот.

На гравурата се прикажани бик и слон кои се чини дека имаат иста глава. Но чија е главата? Ако го покриете телото на нозете на животното од левата страна, тогаш очигледно е дека се работи за слон. Ако го направите истото на десната страна, бик се издвојува од левата страна со крената глава.

Она што е интересно за оваа илузија е дека не можете да видите две животни во исто време, а токму тоа го сакале скулпторите кои ја направиле. Затоа што, токму онаа што ја забележавте, ги открива најважните карактеристики на вашата личност …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *