April 13, 2024

Кога поминуваме низ тежок период од животот, ни се чини дека Бог е суров и не нè сака. Како инаку би можел да дозволи млад човек да умре? Зошто би дозволил семеен човек да добие отказ , кога сите зависат од следната плата? Зошто дозволува природни катастрофи кои уништуваат цели градови? Зошто ни го отежнува животот?

Тоа се прашања со кои христијаните се борат со генерации, но луѓето имаат само ограничен увид во Божјото дејство.
Во написот „ Бог нè повредува затоа што нè сака “„Божјата љубов кон нас се чини дека е спротивна на љубовта, но тоа е само затоа што не можеме да видиме што тој може. Зад вистинската болка се крие вистинската љубов . оние на кои им го испратил својот Син. Светот никогаш не би ја нарекол болката „љубов “. неговата љубов го надминува секој ум и нашите очекувања“.

Ни дозволува да страдаме за да се преобратиме и да стекнеме сочувство. „Болката може да изгледа како Божји гнев , но тоа е средство да се знае неговото сочувство“, пишува Сегал.
Повторно, имаме ограничено разбирање за Божјите патишта. Иако околностите може да изгледаат неправедни, Бог ја гледа пошироката слика .

„Злобникот нека го остави својот пат, а злиот нека се одврати од својата намера. Нека се врати кај Господа, Кој ќе се смилува на него, кај нашиот Бог, зашто тој е дарежлив во своето простување“
Бог ни го покажува Неговото Височество во Својата способност да не исцели. „Дојдете, да се вратиме кај Господа!

„Кога ќе се вратиме кај Господ, нема да бидеме отфрлени. Дали сме му свртеле грб на Бога? Страдањето низ кое поминуваме можеби е Неговиот начин да нè врати во Неговата прегратка на љубовта.
„Кога страдаме, трпиме разочарување , отфрлање , болест , кога губиме сакана личност, најмногу сакаме одмор – одмор од болка, од прашања, од сомнежи и од вознемиреност“, пишува Сегал.

Библијата ни кажува како е нашиот одмор во Господ. „Дојдете кај мене сите уморни и оптоварени, и јас ќе ве одморам. Земете го мојот јарем на себе, учете од мене, зашто јас сум кроток и смирен по срце, и ќе најдете одмор за своите души “

„ Ѓаволот сака вашиот живот да биде тажен и несреќен, но Бог сака да најдете трајна и подлабока среќа во вашето страдање. Бог нè учи да бидеме радосни без оглед на околностите. Среќата е привремена, но блаженството во Христа е вечно.
„Тие ќе дојдат на Сион викајќи од радост, со вечна радост на челата; радост и веселба ќе ги следат, болката и плачот ќе избегаат “.

Да се ​​вратиме назад и да го имам Бога. „Најслаткиот подарок што Бог ни го дава кога сме ранети е самиот тој. Се враќаме кај Бога, Го примаме Бога. Тој е првиот и најважниот подарок што го добиваме. Тој е повреден од секое страдање или загуба“, пишува Сегал.

Бог ни се дава Самиот. Трчај кон него. Држете се до него и положете доверба во него.
„И ќе им дадам срце за да ме познаат дека јас сум Господ, дека тие се мој народ, а јас сум нивен Бог, зашто ќе се вратат кај мене со сето свое срце“
„ Не плашете се од болка и страдање, туку нека ве одведат кај Бога, а не подалеку од него. Те повредува со љубов и те моли да му се вратиш “.

Блогерката Лори Хачер сподели прекрасна приказна за тоа како го нашла Бог во најтешките ситуации:
„Пред неколку години поминав низ најголемото искушение во мојот живот. Еден телефонски повик ми одзеде за се што ми беше гајле. Следното утро се разбудив и се чувствував како да немам ништо друго освен Бог .

Додека плачев, се молев и уште плачев, Исус дојде кај мене . Тој ги стави своите големи прегратки со љубов и ми кажа утешни зборови. Ја тешеше мојата загрижена душа. Ми ја кажа вистината и љубовта и ја охрабри мојата вера .

Мојата средба со него беше толку силна и реална што никогаш повеќе нема да се сомневам во неговата љубов, грижа и намери. „ Добро е што претрпев болка “,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *