July 13, 2024

Од каде знаеш дека некоја личност не ти е вистински пријател – во тоа може да ти помогне една стара еврејска поговорка

Постои една стара еврејска поговорка која може да ви помогне полесно да ја процените личноста што влегла во вашиот живот – „ НИКОГАШ НИКОГАШ НЕ ИМ СЕ ДОВЕРУВАЈ НА ЛИЦЕ КОЕ СЕКОГАШ ЗБОРУВА ЗА ПРОБЛЕМИ, ТУКУ ЈА КРИЕ СЕТА РАДОСТ ОД ТЕБЕ “.

Се верува дека личноста која ви верува, која ве третира како вистински пријател , има искрени намери, нема да ја крие добрата вест. Ако на другите им кажувате за вашите најголеми радости, тоа значи дека им верувате – на пример, дека сте унапредени на работа, дека сте добиле бонус или наследство. Меѓутоа, ако некој постојано зборува за проблеми со вас, а кога има убави и среќни моменти, владее тишина, тоа значи дека меѓу вас нема силна врска .

Точно е дека не треба да се гордееш, да предизвикуваш завист кај другите и да бидеш егоцентричен, но кога зборуваш за позитивни работи умерено и со вистинските луѓе, тоа е особина дека постои пријателство.Тоа не значи дека не треба да споделуваш вашите несигурности, неволји, побарајте помош , но ако личноста е постојано фокусирана на жалење и зборување за проблемите, можно е да ви ја троши енергијата и да сака да ве искористи.

Луѓето кои постојано ви се јавуваат кога им треба нешто, кога повторно ќе побараат помош, секогаш се жртвуваат себеси , но кога ќе се појави радост и кога светлата страна на животот ќе ве заборави, тие не се ваши вистински пријатели. Има луѓе кои се хранат со туѓа енергија , во нечие отворено срце гледаат шанса да имаат корист – тие треба да бидат заштитени. Луѓе кои секогаш бараат многу од вас, а кога нешто ви треба, исчезнуваат, не одговараат.

Животот е полн со средби, емоции , врски и секоја средба се случува со причина. Дури и ваквите средби со негативни луѓе носат важна лекција за тоа на што треба да внимаваме, кои врски ги заслужуваме, а кои само нè трошат.

Животот е краток за лоши луѓе , себични луѓе кои земаат сè и не даваат ништо за возврат. Затоа е важно одвреме-навреме да размислите какви врски негувате и што ви носат. Заслужувате да бидете опкружени со позитивни луѓе кои ви носат радост и убава енергија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *