July 13, 2024

Жената често знае дека претерува кога е во прашање посветеноста и пожртвуваноста за своето семејство. Меѓутоа, додека не научи да се цени себеси, нема да биде вистински среќна.

Познато е дека има жени кои се толку подготвени да се предадат на семејството што во голема мера се запоставуваат себеси во сите области од животот. Потоа, кога децата ќе пораснат и ќе си заминат, мажот во моментот го нема или ја остава, не знае како да функционира, бидејќи не научила да се посвети на себе.

Цитатите на Пауло Коељо се многу значајни кога станува збор за оваа тема, „Што останува ако врескате во преполна соба и никој не ве слуша? Слушнете се. Човекот е осамен пред сè кога не се слуша себеси, не го цени своето време, не знае што сака да прави со себе. Тоа е првиот чекор на патот кон сопствената слобода. Слушајте се и бидете среќни без туѓото внимание. Колку побрзо почнете да живеете така, толку посреќен ќе ви биде животот, а подоцнежната старост“

Кога ќе размислите за тоа, овој принцип е многу едноставен. Прво, почнете да се запознавате себеси, што сакате и како сакате да го поминувате вашето време. Ќе имате време за семејството, но само кога ќе научите да поминувате време со себе.

„Што често бара жената? Се разбира, човекот покрај кој мисли дека ќе процвета. Ваквото префрлање на одговорноста за среќата од себе на друга личност е полн со зависност – жените зависат од партнерот или бараат некој со кого ќе се чувствуваат добро – се чувствуваат инфериорно ако таква личност не е во близина“.

Овој начин на размислување и водење низ животот често може да биде погрешен. Мора да научите дека вашата среќа зависи исклучиво од вас. И никој друг. Ако цело време се грижите за некого, или сакате некој да се грижи за вас, станувате зависен.

Ја губите независноста. Партнерот може да си замине, но вие не треба да се изгубите себеси. Бидете самодоволни, тоа е патот до среќата. Најдете среќа во себе. Создадете свои причини зошто сте исполнети. Имајте време да размислите за вашите грешки, што сте направиле добро, а што не.

Не ги префрлајте вашите проблеми на други, туку обидете се сами да ги решите. „Што ја чека жена која се чувствува добро со себе? Кој бараше начин да се спознае себеси? Која конечно сфати како да ја најде среќата во себе?

Нејзиниот поглед ќе биде јасен, нема да си дозволи погрешен партнер, нема да се дружи со незгодни луѓе, нема да се плаши да не изгуби нечија наклонетост. Таа нема да ги држи децата со себе, туку ќе им ја даде слободата што ја сакаат, што подоцна ќе ги натера да ја сакаат повеќе“.

Не плашете се да бидете сами, уживајте во себе и она што сте. Бидете тука за вашето семејство, но не заборавајте – кога сте исполнети и среќни, тогаш и вашето семејство ќе биде. Со вас незадоволни и несреќни, не можете ни да обезбедите добро за вашето семејство. Сите ќе ве ценат исто како што вие самите се цените.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *