April 18, 2024

Unhealthy Fastfood Stomach Heartburn. Person After Eating Food

Тие се разликуваат по симптоми! Имате гадење и дијареа и не можете да излезете од тоалетот?
Додека брзате кон тоалетот и се грижите за тоа што ви се случува, на ум ви доаѓаат две можности: сте заболени од стомачен грип или сте се затруле со храна.

Но, како да ја разликувате разликата меѓу нив?

Слични симптоми Стомачниот грип и труењето со храна лесно се мешаат бидејќи симптомите се речиси идентични – вели Никет Сонпал, доцент по клиничка медицина на Колеџот за остеопатска медицина во Њујорк.
Овие симптоми вклучуваат:Тешка мачнина, Грчеви во стомакот, Дијареа, Повраќање

Треба да се напомене дека она што вообичаено се нарекува стомачен вирус е предизвикано од норовирус, семејство на високо заразни вируси кои предизвикуваат дијареа и повраќање, според Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ). Норовирусот се добива со допирање на загадена површина, потоа со допирање на устата или близок контакт со некој кој е веќе заразен или со јадење храна што е контаминирана од заразено лице.

Труењето со храна, од друга страна, е термин за која било од повеќе од 250 болести кои се пренесуваат преку храна што научниците ги идентификувале, според ЦДЦ. Тие можат да бидат предизвикани од бактерии, паразити и вируси. Други вклучуваат салмонела, која можете да ја добиете од недоволно зготвена храна, како што е месото, и листерија, која доаѓа од сирења, никулци од сиров грав и сл.

И иако тие се различни болести кои споделуваат многу карактеристики, норовирусот и труењето со храна имаат неколку разлики во симптомите.

Додека дијареата и нападите на повраќање се главните симптоми, оние кои страдаат од стомачен вирус може да имаат и дополнителни „екстраинтестинални“ симптоми – главоболка, вртоглавица и сува уста.

Луѓето со труење со храна може да имаат и симптоми кои не се поврзани со гастроинтестиналниот тракт. Според ЦДЦ, во зависност од микробот што сте го проголтале, симптомите може да вклучуваат:
Треска, Надуеност, Нејасен говор, Спуштени очни капаци, Губење на рамнотежа

Џенет Несеват, акушер во Њујорк, рече дека дополнителни симптоми на труење со храна може да вклучуваат слабост , болки во телото и осип.

Колку време е потребно за да се појават симптомите? Генерално, според ЦДЦ, ако сте зафатиле норовирус микроб, првите знаци на болеста ќе се појават во рок од 12 до 48 часа. Со труење со храна, времето на појава на симптомите зависи од неколку фактори. Ако микроб ги предизвикува вашите симптоми, можеби нема да се чувствувате лошо 3 до 4 дена откако ќе го внесете преку храната. Но, ако болеста е предизвикана од реакција на токсинот што го ослободува микробот, непријатноста доаѓа многу побрзо.

„Јадете нешто наутро и може да имате симптоми тоа попладне“, рече Ван Фам, лекар од примарна здравствена заштита во Калифорнија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *