July 17, 2024

Актерката Фран Дрешер зборуваше за ракот на матката и погрешната дијагноза …

Фран Дрешер се прослави како Дадилка Фајн во истоимената хумористична серија, која беше хит во 90-тите години на минатиот век. Оваа актерка со препознатлив глас (кој, меѓу другото, придонесе и за нејзината толкава популарност), која ја шокираше јавноста со признавањето дека била сiлувана, , проговори за тема која е далеку од смешно.

Во 2000 година, на Дрешер и беше дијагностициран рак на матка, сериозна болест која погодува над 65.000 жени секоја година. Оттогаш, таа се посвети на промовирање на здрав живот и превенција, пишувајќи книга за нејзината борба против ракот и основајќи непрофитна организација која работи на спасување животи преку превенција и рано откривање.

За нејзиното искуство и првите знаци на опасна болест, Дрешер вели дека знаела дека нешто не е во ред кога забележала дека има мало крварење помеѓу циклусите.

Во 2018 година, актерката забележала изненадувачки симптом – благо крварење во форма на мали дамки помеѓу менструациите. Таа се консултирала со својот лекар, кој погрешно и дијагностицирал перименопаузална состојба која бара хормонска заместителна терапија (ХРТ).

Третманот со ХРТ ги влоши нејзините симптоми, што ја натера да побара второ мислење. Во јуни 2000 година, по ендометријална биопсија, и беше дијагностициран рак на матката во стадиум I.

Првично, Дрешер ја чуваше својата дијагноза во тајност, но тоа не траеше долго. „Таблоидите ме разоткрија“, изјави актерката за Cancer Connect.

Актерката потоа напиша бестселер наречен „Рак Шмансер“ и основаше непрофитна организација со исто име. Организацијата има трикратен пристап кон застапувањето на пациентите: превенција, рано откривање и промена на животниот стил. „Кога сте славна личност и имате рак, мислам дека ваша одговорност е да се рекламирате и да ја запознаете јавноста“, изјави таа за Cancer Connect.

Фран ја сподели својата приказна на веб-страницата на организацијата. „Преживеав рак на матката, кој погрешно беше третиран како перименопаузална состојба.

Докторите рекоа дека симптомите се јавиле и затоа што сум бил премногу млада, премногу слаба, не бараа соодветни дијагностички тестови. Тогаш не знаев да прашам зошто или зошто не. .. „Се чувствував предадено не само од сопственото тело, туку и од лекарите“, откри Дрешер.

Актерката беше подложена на целосна хистеректомија за да се увери дека ракот е отстранет, поради што и беше одземено правото на потомство на 42-годишна возраст.

„Мислам дека би била добра мајка“, изјави таа за The Cut2 2020.
„Ако имате рак или штотуку ви е дијагностициран, сигурно ќе бидете многу исплашени. Знам дека бев. Едуцирајте се за да можете да ја донесете вистинската одлука “, вели најпознатата дадилка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *