June 25, 2024

Приказната на оваа жена ќе ви ги разбуди најубавите емоции… Често изговорен збор од моето детство кој содржи и гордост и болка, љубов и среќа, маки и добрина изразени кон моето дете. Мојот син…
Изговорено толку многу пати, лесно сфатено здраво за готово, не признав дека го разбрав значењето на тој збор додека самиот не станав родител.

Сега кога сум родител, размислувам колку љубов е потребна за да не го креваш тонот на детето цел живот, да го воспитуваш со љубов, пример, авторитет. Колку непроспиени ноќи, прикажани задачи, возење, приказни и објаснувања им беа потребни за да ги гледам моите деца и мислам дека нема да знаат колку време им требаше додека тие самите не станат родители.

И тогаш, кога ќе видите кој сте, какво дете сте биле и колку време траело… Понекогаш ќерко ми беше драго, но син ми беше онака поприродно и никогаш не се лутев поради тоа.

Колку жртви, маки и болки мораше да помине еден човек за да бидам овде денес.
И понекогаш си земам за право да бидам толку себично лут на некој совет, да не одвојам половина час да им се јавам на родителите, да одам да се напијам кафе со нив после работа, затоа што, добро, ми треба малку време за мене.

Ним не им требаше време за нив, немаа свој живот.Беа нервозни и будни и денес не бараат ништо од вас, само малку од вашето време, а ние го немаме тоа време, проклето себични и себични. Имаме, само не сакаме да се одвоиме од себичноста и да дозволиме нешто да ме удри од глава следниот пат само мислам дека нема време, дека нема да одам кај моите родители.

Нека Силата одозгора ме предупреди дека јас ќе направам јасна разлика помеѓу важното и неважното во животот.
Помеѓу оние кои те носеа 9 месеци и изгубија половина од своето здравје носејќи те под своето срце и оние кои се полни со празни, убави приказни, едно кажуваат, друго прават, а трето мислат.

Меѓу оние кои носеле исти чевли 4,5 години за да им биде платена школарина, да имаат и да носат како другите деца на училиште и на факултет.

Помеѓу оние кои те одбиваат веднаш штом не им требаш и немаат корист од тебе и оние кои со сериозни здравствени оштетувања рекоа: Добро сум и можам се за тебе.

Простете ми, драги мои родители. За себичноста, суетата и сето она што ме оддалечи премногу од вас.
Простете ми што талкав некаде помеѓу она што знаев дека треба да го направам и она што ме одвлече на другата страна.

Сакам да ви се заблагодарам, да ви дадам дел од моето време, дел од себе, како што дававте и сеуште го давате најдоброто од себе.

Не сакам да давам повеќе трошки од масата на тој што заслужува многу повеќе, најмногу.
На оној кој заслужува да биде на чело на мојата животна маса.

Пред да биде предоцна…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *