June 16, 2024

Нигериска двојка, Анџела и Бен Ихегборо, се најдоа на насловните страници откако за чудо добија бело бебе во 2010 година .

Тие беа возбудени што го очекуваат своето девојче откако веќе имаат два постари сина. Сепак, тие останаа шокирани кога конечно ја видоа својата ќерка за прв пат. Таа е бело бебе со руса коса и сини очи.

Бен се пошегува дека бебето не е негово, потоа изјави дека тоа е само шега, што тој го потврди:
Секако дека е мое. Мојата сопруга ми е верна. Дури и да не беше, бебето сепак немаше да изгледа така.

Лекарите и научниците се обиделе да истражат зошто црна двојка од Лондон родила бело бебе. Експертите за генетика дадоа три можни објаснувања за инцидентот:

Доколку е вистина, се очекува таа да го пренесе генот на нејзините идни деца, а семејството Ихегборо би можело да очекува повеќе белци.

Еден од нејзините родители можел да има бел предок. Долго неактивен бел ген беше пренесен низ генерациите и се појави сега.

Детето има мутирана верзија на генетската состојба, албинизам. Едноставно кажано, и недостигаше целиот пигмент во телото.

И онака не изгледа како албино дете. Не како оние што ги видов во Нигерија или во книгите. „Тоа само изгледа како здраво бело бебе“, рече таткото Бен подоцна во едно интервју.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *