June 14, 2024

Ако не знаете зошто невестата се пренесува преку прагот и каков е овој (стар) обичај, сега е време да дознаете. Пренесувањето на невестата преку прагот е еден од најстарите обичаи кај нас, но и во светот, кога станува збор за брак .

Порано се разбирало дека невестата го сменила местото на живеење кога се омажила, односно се преселила во куќата на нејзиниот сопруг. Овој обичај успеа да опстане до ден-денес, бидејќи зад него се крие многу интересна симболика која за многу младенци сè уште има важно значење и вредност.

Зад овој обичај, кој се почитува со векови, се крие верувањето на нашите предци. Во тој период исклучително се почитуваа семејните вредности и обичаи, а еден од нив е и овој што го поврзуваме со брачната заедница. Невестата до неодамна живеела во куќата на нејзините родители, а дури откако се омажила се вселила во куќата на нејзиниот сопруг.

Порано се обрнувало големо внимание кој од кое семејство потекнува, бидејќи браковите се склучувале според угледот меѓу нив. Ако девојката отиде во куќа која се сметаше за побогата и поугледна, вредноста на нејзиното семејство растеше во социјална смисла. Со стапувањето во брак, невестата се најде под заштита светевот на младоженецот, неговото крстено име и семејната слава.

Се верувало дека душите на починатите предци активно учествуваат во животот на живите и дека на некој начин тие „живееле“ засекогаш во семејните куќи на прагот. Од таа причина, многу се внимавало невестата, која се уште не е воведена во ново семејство, да не стапне на прагот на својата нова куќа, за да не стапне на душите на предците.

Се верувало дека нејзините стапала на предците сè уште не се познати, па младоженецот морал да ја пренесе за да го избегне нивниот можен гнев.

Западноевропејците веруваа дека невестата што ќе се сопне на прагот од нејзиниот нов дом неповратно ќе донесе несреќа во нејзиниот дом и брак.

Бидејќи се чини дека сопругот бил имун на таква ситуација, младоженецот кој ја донел невестата во куќата се покажал како добар начин воопшто да се избегне ваква несреќа. Овој страв од сопнување се чини дека има свои корени во античката римска култура, која имала слично верување

На крајот на краиштата, чинот на пренесување на невестата преку прагот е многу забавен и ви овозможува, ако ништо друго, да ја почитувате традицијата на вашите предци.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *