June 25, 2024

Теписите во становите и куќите често се почва за нечистотија и микроорганизми кои можат да предизвикаат алергии и многу други здравствени проблеми.

Многумина немаат пари да платат за перење во сервис секој месец, па се одлучуваат за евтин, докажан метод – изнесување надвор, чистење со пудра и четки и сушење на терасите неколку дена, секако, кој има услови за тоа.

Но, за среќа, домаќинките на кои им здодеа да клечат со четка во раце, смислија одличен трик – чистење со сода бикарбона!

Најпрво исчистете го тепихот со правосмукалка, а потоа натопете памучна крпа во оцет и поминете ја преку целиот тепих. Земете уште една крпа, намачкајте ја со вода, а потоа ставете сода бикарбона.

Избришете го целиот тепих со оваа крпа и оставете го да отстои околу половина час.

Содата ќе ги отстрани непријатните мириси и остатоците од прашина, а оцетот ќе ја направи вистинската дезинфекција. Сè што треба да направите е да го исчистите тепихот уште еднаш со правосмукалка за да ги соберете остатоците од газиран сок и тој ќе блесне како штотуку да е излезен од салон!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *