April 18, 2024

Бидејќи нивното крзно апсорбира многу вода, натопувањето во вода може да ги направи ладни и „може да претставува ризик за безбедноста бидејќи ја ограничува флексибилноста и подвижноста“.

Однесувањето на мачките ги збунува луѓето со илјадници години, од нивната перцепирана ароганција до опсесијата со влегување во кутии. Но, она што е уште почудно е реакцијата на мачката на водата. Зошто мачките толку многу мразат вода?

Не сите мачки се плашат од вода, но повеќето ќе ја избегнуваат што е можно повеќе, а една од причините може да се најде во нивното потекло.

„Историски гледано, мачките живееле во суви, пустински средини, што значи дека не биле приспособени да пливаат или да поминуваат време во вода, а оваа особина е пренесена на многу од нашите домашни мачки“, Ана Еверс Кларк, шеф на ветеринарното истражување и стандарди, изјави за Newsweek во британската добротворна организација за домашни миленици Blue Cross. Ако вашата мачка сепак падне во вода, тоа не е крај на светот бидејќи таа треба да знае да плива.

Друга причина зошто вашата мачка избегнува да се капе е прашањето за удобност и вродената природа на предаторот од мачката. Истражувањата покажуваат дека просечната температура на мачките е помеѓу 37 и 39 Целзиусови степени, многу повисока од човечкото тело, што значи дека тие имаат висока толеранција на топлина и би било идеално да се топли. Таа топлина е клучна за зачувување на енергијата помеѓу живите сесии на лов или играње.

Бидејќи нивното крзно апсорбира многу вода, натопувањето во вода може да ги направи ладни и „може да претставува безбедносен ризик бидејќи ја ограничува флексибилноста и мобилноста“, вели Пем Џонсон-Беннет, експерт во Cat Behavior Associates.

Водата може да го измие мирисот на мачката. Мачките исто така мразат вода бидејќи ја мирисаат околината, а ако се навлажни, водата може да го отстрани нивниот личен мирис. Студијата објавена во списанието Applied Animal Behavior Science покажа дека мачките имаат почувствителен нос од луѓето, па дури и од кучињата.

Чувството за мирис е главниот метод што мачката го користи за да ја анализира својата околина и е клучен за комуникација, лов и откривање на предатори, како и чувството за идентитет на мачката.

Студијата оди дотаму што сугерира дека мачките имаат способност да мирисаат лекови, боmби и медицински мириси и објаснува дека носот на цицачите има три различни типови рецептори за мирис, а се верува дека еден од нив, VC1, ја контролира нивната способност да разликуваат мириси. Луѓето имаат само две варијанти на овој протеин, кучињата имаат девет, а мачките имаат 30.

Мачката не треба да се тренира да влезе во вода. Водата содржи хемикалии и растворени материи кои чувствителниот нос на мачката може да ги собере. Затоа, мачките можат да избегнуваат вода бидејќи не сакаат да бидат загадени со какви било непотребни мириси. Слично на тоа, мачките поминуваат многу време триејќи се од мебелот и нивните луѓе за да го рашират нивниот мирис, па разбирливо е дека не се толку желни да го мијат.

Стравот на мачката од вода може да се обликува и од негативните искуства од минатото со влажното, „како што е прскањето како казна или трауматските процедури за капење“, рече Џонсон-Бенет. Бидејќи мачките не го разбираат казнувањето, тренирањето на мачките со почести и наградувањето на доброто однесување е многу поефикасно и со помала веројатност да го оштети нивниот однос со вас.

Колку и да сакате да ја однесете вашата мачка на капење, освен ако не изрази интерес да си игра во вода, најдобро е да и дозволите да продолжи да го избегнува. Миењето мачки исто така не е неопходно, бидејќи за разлика од кучињата, повеќето раси не мора да се капат и тоа всушност може да им ја исуши кожата.

„Ако имате раса која бара капење, најлесниот начин да тренирате е да започнете кога се мачиња. „Доколку вашата возрасна мачка има потреба од бањање, најдобро е да побарате помош од стручна или ветеринарна клиника .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *