May 21, 2024

Иако може редовно да ја чистите кујната и да се трудите да ја одржувате чиста, има еден предмет на кој често забораваме – садовите за чување зачини.

Најчесто ги користиме кога подготвуваме месо, особено пилешко, каде што се крие најголемата опасност од салмонела, бидејќи зачините ги доведувате во допир со живо месо, најчесто со лажица.

Американскиот центар за контрола и превенција на болести проценува дека има 1,35 милиони инфекции со салмонела и 420 смртни случаи во САД секоја година. За целите на ова истражување, објавено во Журналот за заштита на храната , научниците собраа 317 возрасни лица за да подготват идентична мисиркина плескавица во кујни со различни големини. Некои готвеа во мали кујни како што ги имаме во нашите домови, а некои во големи, индустриски кујни.

Испитаниците не знаеле дека нивната кујна подоцна ќе биде тестирана за салмонела. На мелената мисирка претходно и беше вбризгана хемикалија која делува слично како салмонелата кога ќе загади површина или простор.

По готвењето, земени се примероци од кујните за да се провери присуството на салмонела . Предметите со убедливо најголема зараза беа токму садовите за зачини.

Контаминација е откриена кај речиси половина од нив, односно кај 48 од нив. Од друга страна, само нешто повеќе од 20 отсто од дозерите за детергент биле контаминирани, додека другите предмети воопшто не биле контаминирани.

Д-р Доналд Шафнер, еден од авторите на студијата, објасни дека многу луѓе, кога готват во своите домови, забораваат да ги избришат предметите со зачини по употреба. Во секој случај, ова истражување покажа дека секој сад за зачини што ќе го допрете додека подготвувате сирово месо може да се контаминира, а за тоа треба да бидеме свесни при готвењето.

Симптоми на салмонела се: гадење, повраќање, дијареа, болки во стомакот, треска, висока температура , главоболка, крв во столицата.

Особено треба да внимавате на валканите раце, нечистите кујнски прибор, нечистата работна површина.

Избегнувајте:Недоволно термички обработено месо, Колачи со сирови јајца, Веќе зготвена храна која долго време е надвор од фрижидерот, Повторно загреана храна неколку пати

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *