June 23, 2024

Инспирација за Попај бил Френк Фигел, кој од локалното население го добил прекарот „Роки“.

Би помислиле дека, како и секој друг цртан лик создаден во минатото, Морнарот Попај бил измислен во нечија имагинација, но тоа не е така. Попај всушност се базира на вистинска личност чии карактеристики се слични на цртаниот лик , а животната приказна на тој човек е неверојатна!

Како настана еден од омилените детски херои? Создадена е од Елси Крислер Сегар, позната карикатуристка која работела за Њујорк Тајмс. Имено, Њујорк Тајмс го замолил Сегар во 1919 година да смисли нов цртан лик кој ќе се појави меѓу помладите генерации.

Сегар беше од градот Честер во Илиноис, САД, кој имаше многу интересни ликови кои тој ќе ги усвои во неговите цртани филмови.

Инспирација за Попај бил Френк Фигел, кого мештаните го нарекувале „Роки“ . Френк е роден во 1868 година и на млада возраст емигрирал со семејството од Полска во Америка. Поголемиот дел од животот работел како шанкер, а не како морнар, иако секогаш велел дека сака да плови низ светот.

Надимак „Попај“ Беше храбар, имаше силна брада, дебели раце и пушеше како оџак. Секогаш носеше морнарска кошула со пруги, капа и никогаш не излегуваше од дома без луле во устата. Природна деформација на неговото лице е тоа што имал едно око поголемо од другото, па така го добил прекарот „Поп-око“.

Иако сакал да влегува во тепачки, бидејќи луѓето го сметале за ненормално силен за неговата градба и возраст , тој исто така сакал да биде љубезен и да им помага на другите, особено на послабите од него. Истите овие карактеристики се прикажани во цртаните филмови на Попај преку главниот лик.

Сегар го запознал Френк во еден локален бар во Честер каде веднаш знаел дека тој е неговиот лик од соништата. Неговото срце беше исто така големо, бидејќи сакаше да си игра со децата околу Честер и да им раскажува приказни, а тоа особено го инспирираше дизајнерот.

Ликот навистина се разнесе и се појави во 500 весници низ Америка, а подоцна, во 1930-тите, дури го привлече светското внимание. За жал, Сагер почина на 45-годишна возраст во 1938 година, а исто така и Френк Фигел во 1947 година.

Нова инспирација. Сепак, начинот на кој Попај беше прикажан во раните 1900-ти не е ист како тој што стана подоцна. Попај првично бил познат како „Попај крајбрежната стража“, а не морнарот. Тоа е затоа што други цртани пронајдоа нова личност која го дефинираше изгледот на ликот.

Неговото име не може да се најде во записите, но се верува дека тој загинал за време на Втората светска војна борејќи се со германската морнарица. Оваа слика го редефинира оригиналниот Попај со тоа што го направи храбар морнар.

Ако се прашувате дали некој од двата „Попај“ конзумирал големи количини спанаќ, тоа никогаш не беше споменато , се вели дека идејата зад спанаќот што му дава моќ на Попај е создадена за да ги поттикне децата да јадат повеќе спанаќ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *