June 25, 2024

Не дозволувајте негативните емоции и стресот да ве обземат. Дали мислите дека сте релативно среќни, задоволни и смирени?

Доколку одговорот е не, ви предлагаме три едноставни совети, кои со редовно вежбање секако можат да помогнат за подобрување на вашето расположение. Не ставајте ја негативноста и емоциите кои ве мачат под тепих, туку потиснете ги со мали чекори.

Почнете да ставате сè на хартија Правењето листа на „to-do“ може сериозно да влијае на перцепцијата и расположението на една личност, потврдуваат научните истражувања. Откако ќе избришете ставка од списокот, се ослободувате од делумниот стрес, а мозокот веднаш го прифаќа и подобро функционира.

„Кога ќе ги прецртате сите ставки на списокот, чувствувате олеснување. Но, тие списоци не треба да бидат само прозаични работи, туку и некои подолги, како што се плановите за животот и иднината“, вели Паула Ризо, авторка на книги од областа на психологијата.

Пешачење во природа Ви треба посилна доза на ментална енергија? Прошетајте и истражувајте ја природата. Научниците тврдат дека луѓето кои повеќе одат се генерално посреќни. Одењето на патување во природа може да го подобри нашето расположение и да не ослободи од стрес и анксиозност, како и да ја поттикне креативноста.

Бидете благородни кон другите Да се ​​биде љубезен и благороден е најдоброто нешто што можете да си го дозволите за другите и за себе. Истражувањата покажуваат дека барем едно благородно дело во текот на денот може да го ослободи човекот од стрес, депресија и да го исполни со мир, така што поединецот се чувствува смирен и опуштен.

Благородните дела го поттикнуваат и лачењето на ендорфините кои се „убiјци против болки“, како и окситоцинот, т.н. „Хормон на љубовта“, кој го намалува крвниот притисок и го подобрува здравјето на срцето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *