June 25, 2024

Стогодишници од целиот свет ги дадоа најдобрите совети за долг и среќен живот
Во книгата Сина зона, авторот Ден Бетнер , врз основа на емпириски податоци и сопствено набљудување, откри зошто луѓето живеат подолго во одредени делови од земјата.

Сините зони се: Сардинија : Повеќето од мажите кои наполниле 100 години живеат на висорамнината на италијанскиот полуостров.
Икарија, Грција : Овој остров во Егејското Море се одликува со тоа што има една од најниските стапки на смртност во светот во средната возраст и најниска инциденца на деменција .

Костарика : Овој регион има најниска стапка на морал во средниот век и втор по концентрација на долговечни мажи.
Лома Линда, Калифорнија: Луѓето живеат овде 10 години подолго од луѓето во другите региони на Северна Америка.

Окинава, Јапонија : Ова е местото каде што најмногу се застапени жените кои наполниле 70 години и повеќе.
Истражувајќи ги животите на луѓето кои живеат во овие сини зони, Ден Бетнер направи листа на навики на долговечните луѓе:

Движење. Движењето е составен дел од животот на оние кои живеат долго. Тие обично живеат во региони каде што треба многу да се движат пеш. Тие одгледуваат зеленчук, овошје и самите се грижат за своите градини . Се прават сами, од копање до сеидба, без помош на механизација.

Дефинирајте цел во животот. Луѓето кои живеат во сините зони знаат која е целта на нивниот живот. Доволно е да се одговори на прашањето: Зошто се будам наутро? Знаејќи за што живеете и за што се борите, го зголемувате животниот век за околу 7 години.

Намалете го стресот. Стресот е главна причина за болести и несреќи . Ова доведува до хронични воспалителни процеси, кои доведуваат до разни болести.
„Долговечните луѓе имаат навики кои им помагаат да се справат со стресот. Жителите на Окинава поминуваат малку време секој ден во сеќавање на своите предци. Адвентистите се молат. Жителите на Икарија дремат во текот на денот . Жителите на Сардинија практикуваат техника наречена „среќна час “, вели Бетнер.

Во исхраната следете го правилото од 80%. Жителите на сините зони јадат малку . Жителите на Окинава кажуваат матра за време на оброците, предупредувајќи ги да престанат да јадат кога стомакот им е 80 отсто полн. Оваа практика им овозможува да не се здебелат. Што го намалува ризикот од многу болести.

„Можеме да јадеме 20% повеќе или 20% помалку без да забележиме. Но, разликата е во тоа што кога јадеме повеќе се дебелееме. Како што наближува вечерта, жителите на Сините зони јадат се помалку и помалку.

Жителите на Икарија (верници на Грчката православна црква) постеле 4 пати годишно.
Се покажа дека гладувањето го намалува ризикот од хронични болести. Особено придонесува за нормализирање на крвниот притисок и го намалува нивото на холестерол во крвта.“

Јадете повеќе храна од растителна основа. Жителите на Сините зони јадат месо 5 пати годишно. Центарот на нивната храна се мешунките. 95% од исхраната се состои од соја, грав , леќа итн. Нивните порции се мали и малку зачинети.
Пијте вино во добро друштво. Жителите на сините зони често пијат алкохол во умерени количини. Чаша вино е задолжителна, но само навечер и во добро друштво.

Нека верата има посебно место во животот. Верата игра голема улога во животот на луѓето во Сините зони. Членовите на верската заедница имаат заеднички интерес, меѓусебно се поддржуваат и се грижат за оние кои се разболуваат или паѓаат во некој вид депресија .

Верата е исто што и медитација – моменти во кои се посветувате себеси и на Бога.
Семејството пред се. Луѓето кои живеат во Сините зони го ставаат своето семејство на прво место. Студијата покажува дека живеењето во заедница (родители, баби и дедовци, деца) го намалува нивото на заболување кај децата. Ја намалува и смртноста на доенчињата воопшто!

Опкружете се со вистинските луѓе. Најважно е да имате таков социјален круг кој секогаш ќе ве поттикнува да се грижите за вашето здравје и за себе.

Долгорочните луѓе избираат општество кое се грижи за здрав начин на живот. Жителите на Окинава, на пример, се обединуваат во групи од пет и секогаш се држат заедно. Според истражувањата, пушењето, прејадувањето, среќата, па дури и мрзеливоста се заразни. Сепак, луѓето социјалните врски од Сините зони се принудени да следат здрав начин на живот“, вели Ден Бетнер.

Земете пример на луѓето од сините зони и:Пешачете кога и да можете, Јадете здрава храна, Не се нервирајте, Дружете се Пијте вино со драги луѓе Грижете се за вашето семејство.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *