June 23, 2024

Доколку во фрижидер чувате храна со специфичен мирис, како месо од скара, маринади, специјалитети со лук во нив, постои оправдан страв дека остатокот од храната, како колачот или торта со шлаг, ги впиваат тие силни ароми.

Но, тогаш на помош доаѓа едноставен, ефикасен и потполно бесплатен трик. Тоа е најобичната кесичка чај!

Сварете го чајот, извадете ја кесичката, почекајте да се исуши, ставете го на чинија, а потоа ставете го во централниот дел на фрижидерот. Ќесичката чај ефикасно ги апсорбира непријатните мириси, но пред да ја ставите во фрижидер, чувајте ја храната во пластичен сад или покриена.

Ако вашиот фрижидер е преголем, користете неколку кесички чај и распоредете ги на неколку места.

Исто така, кесичката чај може да се користи за да се неутрализираат мирисите од корпата за ѓубре – едноставно ставете ја на дното на конзервата. Исто е случајот и со легло за мачки, ставете една кеса во кутијата каде што го чувате леглото.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *