June 23, 2024

Тој ден застанав на мојата тераса и ги гледав розите што се симнуваат од мојот балкон. Една од нив се откинала од стеблото.

Брзо истрчав во куќата за да земам градинарски ножици, се со цел некако да го закачам цветот за стеблото. И се обидов, иако длабоко во себе знаев дека тоа не е можно. Ме растажи и солзите ми го навлажнија лицето. Мојот оженет дечко ми подари роза пред неколку дена.

Таа роза не беше обична роза. Таа роза дојде со ветување дека мојата болка наскоро ќе заврши, дека ќе ја остави сопругата и конечно ќе биде само мој. Не можев да верувам во таа приказна. Се гледавме три години, не можам да кажам дека бевме во врска бидејќи тој не беше само мој.

На почетокот ми служеше само како одмазда кон мојот сопруг кој ме изневеруваше, сакав да го натерам да љубомори и да се врати, но работите испаднаа поинаку, како што се случува во животот. Ниту мојот нов дечко тогаш не планираше ништо сериозно со мене, но никогаш не може целосно да се испланира животот, особено кога се во прашање чувствата.

Мојата одмазда и неговата моментална забава се претворија во сериозна врска. Бевме неразделни. Да не бевме дома со нашите сопружници, ќе поминевме време само ние двајца. Се чувствував виновна затоа што сакав некој што не беше мој сопруг.

Не можев да го погледнам во очи. Не ми беше јасно како се случи сето тоа и што станав. Разговарав со дечко ми за напуштање на партнерот и за мажење, но тој ме предупреди дека тоа не е добра идеја. Сепак, две години подоцна се разведов.

Веднаш по излегувањето од судот, кога и официјално бев слободна, му се јавив на мојот дечко и заедно ја споделивме радоста. Сега дојде редот на него. Тој рече дека ќе го направи истото за да бидеме среќни заедно. Ја чекаше есента.

Бев трпелива и чекав со него. Дојде есента, но ништо не се случи. Потоа се случи нешто што ме натера да се преиспитам. Брат ми ја остави сопругата за љубовница. Зошто неговата љубовница беше подобра од мене? Зошто мојот живот е заглавен во празни ветувања?

Никогаш не се случила промена. Страдав уште една година, се чувствував како да се измачувам. Бев опседната со него и неговиот живот со неговата сопруга, но сепак останав со него. Ми донесе цвеќе и ми се извини. Меѓутоа, во еден момент не можев повеќе.

Кога го видов тој цвет од мојата тераса што не може да се поправи, сфатив дека и нашата врска е таква. Нема поправка и нема смисла да се остане во таа врска. Раскинав со него. Знаев дека ќе ми биде тешко, но знаев и длабоко во себе дека тој никогаш нема да биде само мој.

Тоа раскинување беше единствената опција и никогаш не зажалив за тоа. Драги дами, затоа и вие се цените себеси и вашето време

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *