June 25, 2024

Богатата наследничка се осврна и на своето богатство во интервју за Vice News минатата година, велејќи дека „ниту еден маж не треба да има толку пари и моќ“.

Траудл Енгелхорн-Векијато почина во септември на 95-годишна возраст и остави наследство од повеќе милијарди долари на нејзината внука Марлен Енгелхорн, но нејзината 30-годишна наследничка не беше премногу воодушевена од овој потег.

Според Марлен, која живее во Австрија , не ја интересира наследството што дошло од семејната хемиска компанија, кое се проценува на 4,2 милијарди долари.
Сценариото што го посакувам е да се оданочува – изјави Марлен за Њујорк Тајмс.

Енгелхорн решила да отстапи 90 отсто од своето наследство, а најмногу би сакала државата да ги земе парите за да ги прераспредели што е можно подобро. Богатата наследничка се осврна и на своето богатство во интервју за Vice News минатата година, велејќи дека „ниту еден маж не треба да има толку многу пари и моќ“.

Знаејќи дека еден ден ќе наследи огромно богатство, Енгелхорн го помина поголемиот дел од последната деценија застапувајќи се за зголемени даноци, така што нејзиното богатство ќе биде намалено и прераспределено од државата.

За таа цел, Марлен го основа „Tax Me Now“, здружение на богати луѓе од Германија кои бараат поголемо оданочување на нивните приходи и богатство.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *