April 18, 2024

Загатките се одличен начин за забава, но и за активирање на мозочните кола. Оваа загаткае составен дел од испитот за агенти на ФБИ.

Една од мозочните игри што е дел од испитот за агенти на ФБИ со години привлекува големо внимание, а се вели дека само 5 отсто од луѓето го решаваат.

Тоа гласи: Маж и жена излегуваат на пијачка на првиот состанок. Тоа е топол летен ден, па додека мажот и жената го чекаат својот оброк, и двајцата добиваат чаша ледена вода. Жената многу се поти и е дополнително жедна, па веднаш пие три чаши ледена вода, додека мажот пиел само голтки вода за време на оброкот.

Подоцна истиот ден, мажот испраќа порака до жената во која и кажува дека е болен и дека се чувствува исклучително слаб.

Пред полноќ, полицијата констатирала смрт на мажот. Кога жената била донесена на распит, било утврдено дека и таа и нејзиниот партнер биле отруени .
Се поставува прашањето – зошто мажот умре, а жената не?

Иако постојат многу верзии кои укажуваат на решението на оваа загатка, само една е точна. Во него пишува дека отровот бил во коцките мраз.

Имено, интензивната жед на жената на крајот и го спасила животот бидејќи таа брзо ја испила водата пред да се стопи мразот.

Нејзиниот партнер, пак, полека ја пиел неговата вода, давајќи му на отровот доволно време да се раствори во неговиот пијалок.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *