April 18, 2024

Свештеникот Гојко Перовиќ раскажа просветителска анегдота која секој од нас треба внимателно да ја следи

Свештеникот Гојко Перовиќ , познат по своите извонредни проповеди, пред неколку години раскажа неверојатна анегдота која секој од нас треба внимателно да ја слуша и потоа да ја примени:

„Еден човек дојде кај свештеникот и се пожали:„Отец, ние сме болни, дома ништо не ни оди, кога ќе биде подобро…“
А свештеникот му вели: „Напишете на лист и закачете на вратата „ ЌЕ ПОМИНЕ “!
Дека секој ден кога ќе станете и ќе дојдете на врата, да го прочитате и да се потсетите дека се лошо ќе помине.

По една година дојде кај свештеникот и му рече: „ Фала му на Бога, сите сме здрави, се вработивме, пари имаме, одлично ни оди… “

И попот вели: „Одлично, само не го тргај тоа од вратата“.

Значи сè поминува! И добри и лошо. Затоа е важно да се следи таа изрека: Не се понесувај во добри времиња, не се понижувај во лоши времиња“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *