May 16, 2024

Неом е футуристички град кој се гради во провинцијата Табук во северозападна Саудиска Арабија, и дали сте слушнале за Line, проект во рамките на Neom?
Планирано е да има паметни градски технологии и да функционира како туристичка дестинација. Локацијата е северно од Црвеното Море, источно од Египет, покрај Заливот Акаба и јужно од Јордан. Планирано е да се простира на вкупна површина од 26.500 км2 и да се протега 170 километри долж брегот на Црвеното Море.

Саудиска Арабија имаше за цел да ги заврши главните делови од проектот до 2020 година, со проширувањето да биде завршено во 2025 година, но доцни. Проектот се проценува на 500 милијарди долари. На 29 јануари 2019 година, Саудиска Арабија објави дека основала затворено акционерско друштво наречено Неом. Целта на оваа компанија, која е во целосна сопственост на Јавниот инвестициски фонд, саудиски суверен фонд, е развој на економската зона Неом.

Планирано е проектот целосно да се заснова на обновливи извори на енергија. Експертите изразија скептицизам за амбициите на мегапроектот. Според извештајот на Економист од 2022 година, досега се изградени само две згради, а поголемиот дел од областа на проектот останува гола пустина.
Градот беше најавен од саудискиот престолонаследник Мохамед бин Салман на конференцијата Future Investment Initiative во Ријад на 24 октомври 2017 година. Тој рече дека ќе работи независно од „постоечката државна рамка“ со сопствени даночни и трудови закони и „автономен судски систем“. Во 2018 година, Египет објави дека дава дел од земјата на проектот Неом.

Иницијативата произлезе од Саудиска визија 2030 , план за намалување на зависноста на Саудиска Арабија од нафта, диверзификација на нејзината економија и развој на нејзиниот сектор за јавни услуги. Плановите предвидуваат роботите да извршуваат функции како што се безбедност, логистика, испорака и грижа до дома, а градот да се напојува исклучиво од ветер и сончева енергија . Бидејќи градот ќе биде проектиран и изграден од нула, предложени се и други иновации во инфраструктурата и мобилноста. Планирањето и изградбата ќе започнат со 500 милијарди долари од Фондот за јавни инвестиции на Саудиска Арабија и меѓународните инвеститори. Завршувањето на првата фаза од проектот е предвидено за 2025 година.

Во јули 2020 година, американската компанија Air Products & Chemicals Inc објави дека ќе ја изгради најголемата фабрика за зелен водород во светот во Саудиска Арабија. Air Products заеднички ќе го поседуваат проектот вреден 5 милијарди долари, Saudi AQVA Power и Neom. Во мај 2022 година, индискиот конгломерат Larsen & Toubro доби договор за изградба на соларна централа од 2.930 MW, ветерна електрана од 1.370 MW, систем за складирање на енергија од батерии од 400 MW, заедно со мрежа за пренос на електрична енергија од околу 190 километри.

Името „Неом“ е изградено од два збора. Првите три букви го формираат старогрчкиот префикс нео Нео- што значи „нов“ . Четвртата буква е од арапската кратенка : Мустакбал , арапски збор за „иднина“. Проектот Неом се наоѓа во Табук, северозападно од кралството, кое се протега по заливот Акаба и 468 километри крајбрежје со плажи и корални гребени, како и планини високи до 2.500 метри, со вкупна површина од околу 26.500 км2.

Во јануари 2021 година, проектот ги претстави плановите за Линија , линиски град долг 170 километри и широк 200 метри во областа Неома. Планирано е да се сместат девет милиони жители без конвенционални автомобили, со сите основни услуги на 5 минути пешачење.
Дизајнот за проектот Neo и The Line беше дополнително изменет во јули 2022 година. Наместо да се изгради град со повеќе згради на линеарен план, тој ќе се консолидира во една џиновска структура висока 500 метри , широка 200 метри и долга 170 километри.

Линијата е дизајнирана да нема автомобили, улици или емисии на јаглерод. Градот е дел од проектот Саудиска визија 2030 , за кој Саудиска Арабија тврди дека ќе создаде 380.000 работни места и ќе додаде 48 милијарди долари на БДП на земјата. Линијата се планира да биде првиот развоен проект во Неом, проект вреден 500 милијарди долари.

По завршувањето, линијата ќе опфати 95 проценти од природата во Неом. Ќе се протега од Црвеното Море, приближно до градот Табук, по железницата Хиџаз. Планирано е да има девет милиони жители, што ќе резултира со густина на населеност од 260.000 луѓе на квадратен километар. За споредба, Манила беше најгусто населен град во светот заклучно со 2019 година, со густина од 44.000/км2.

Планот на Линијата се состои од два огледални ѕида со поврзан простор помеѓу, со вкупна ширина од 200 метри и вкупна висина од 500 метри. Ова ќе ја направи трета највисока зграда во земјата, по кулата Абраџ ал-Бејт и предложената кула Џеда, и приближно 12-та највисока зграда во светот. Градот ќе биде поделен на јазли. Сите дневни услуги се дизајнирани да бидат достапни на 5 минути пешачење. Градот, исто така, целосно ќе се напојува од обновливи извори на енергија.
Линијата ќе се состои од три нивоа, меѓу кои едно на површината за пешаци, второто подземно за инфраструктура и третото подземно за транспорт.

Нивото на транспорт ќе вклучува брз железнички систем, за кој се тврди дека ќе им овозможи на луѓето да стигнат од едната до другата страна на градот за 20 минути. Без да се земат предвид застанувањата, за ова би била потребна просечна брзина од 512 km/h , што е побрзо од која било постоечка линија за голема брзина во моментот на објавувањето. Вештачката интелигенција ќе го следи градот и ќе користи предвидливи модели и податоци за да открие начини за подобрување на секојдневниот живот на граѓаните во линијата.

Проценетите трошоци за изградба се меѓу 100 и 200 милијарди американски долари, со некои проценки и до трилион долари. Саудиската влада тврди дека ќе создаде 380.000 работни места, ќе ја зајакне економската диверзификација и ќе придонесе со 48 милијарди американски долари во домашниот БДП до 2030 година.

Планот за линијата беше објавен на 10 јануари 2021 година од саудискиот престолонаследник Мохамед бин Салман во презентација емитувана на државната телевизија. Првите теренски работи започнаа во октомври 2021 година, кога се очекуваше првите жители да се вселат во текот на 2024 година. Почнувајќи од јули 2022 година, првата фаза од проектот се планира да биде завршена во 2030 година.

Престолонаследникот Мохамед Бин Салман, исто така претседател на Одборот на директори на Неом, објави изјава и промотивно видео на 25 јули 2022 година, што доведе до пошироко медиумско покривање на проектот. Ова, исто така, покрена прашања за заслугите на дизајнот и прашањата за животната средина, при што критичарите беа загрижени дека проектот ќе создаде дистописки и вештачки објект што веќе го раселува домородното племе Хувајтат и ќе влијае на миграцијата на птиците и дивиот свет.

Во октомври 2022 година, преку снимки од дрон објавени од От Скај, беше потврдено дека изградбата на линијата е во тек и дека сега се одвиваат обемни ископувачки работи по целата должина на проектот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *