June 16, 2024

Ако вашиот брачен другар е учител, не можевте да изберете подобро – верувајте ни

Не секој човек може да стане учител. Нејзиниот избор на кариера се заснова на желбата да влијае на развојот на младите животи. Тоа е кариера што мислам дека заслужува повеќе почит отколку што добива. Затоа работата на наставникот не е кариера туку начин на живот.

Таа се одразува во секојдневниот стрес поради 1 наспроти 30 деца за кои е одговорна. Таа размислува за желбата на сите да им го посвети своето време и внимание, но свесна е дека таа е само една и ги има многу. Наставниците се несебични. За нив студентите се на прво место, а желбата да бидат успешни им е целта. Како нивен модел, ментор, некој на кој му веруваат, наставникот не е само предавач.

Тие го менуваат животот на децата со својата добрина и нивниот пример, прават работи за кои не добиваат ни благодарност, но сепак ги прават. Понекогаш поминуваат повеќе време во училницата отколку дома. За време на викендите се подготвуваат за следната недела со планови за часови и родителски состаноци, а може да добијат и дополнителни задачи, на пр. дека работата на дежурен наставник или водач на драмска секција…

Да, наставата е кариера која е начин на живот, па навистина никогаш не запира. Наставнику, никогаш не престануваш да мислиш на класот и децата.

Значи, ако се омажиш за учител или се омажиш за учител, избираш да бидеш дел од тоа. Училишната заедница станува ваше семејство. Ќе треба да го слушате вашиот сопружник како зборува за ученик, лекција или лош родителски состанок. И да бидам со него. Подгответе се наставникот да дојде дома доцна ако има некоја важна претстава или излет.

Но, има многу добри работи што доаѓаат со бракот со учител.

Се омаживте за некој кој е несебичен и грижлив. За некој кој секогаш мисли на другите пред себе. Се омаживте за некој кој никогаш не престанува да верува и ве мотивира да правите повеќе. Се омажиш за некој кој ќе биде твој фан број еден. Се омажиш за некој кој е програмиран никогаш да не се откажува од луѓето. Се омажиш за некој кој верува во тебе повеќе од кој било.

Да се ​​биде учител не е само подучување предмети и желба децата да поминат добро на тестовите, туку и да ги научиш децата за тоа кои можат да станат и што можат да постигнат. Наставниците ги обликуваат идните генерации едноставно верувајќи во нив дури и кога другите не можат.

Наставниците едноставно знаат како да ги споделат работите што ги сакаат со другите.

Што се однесува до семејството, наставникот ќе биде сличен на оној во училницата. Секогаш ќе дава се од себе. Секогаш ќе се труди да ја донесе вистинската одлука. Таа секогаш ќе бара решение за секој проблем и нејзиното семејство ќе биде на прво место. Кога ќе се омажите за учител, ќе се омажите за личност која ќе ви помогне да подигнете семејство и деца за да станете најдобри луѓе што можете да бидете.

Се омаживте за некој кој ќе им помогне на вашите деца да ги решат сите проблеми низ кои минуваат, бидејќи тие самите ги гледаат.

А за возврат, бидејќи вие сте дел од нивниот начин на живот и ги поддржувате, тие секогаш ќе ви бидат лојални. Ќе те сакаат безусловно. Тие ќе ве научат како да правите повеќе работи одеднаш. Тој ќе ве слуша со трпение и сочувство и ќе слуша сè што ќе кажете, дури и ако зборувате тивко.

Избравте некој кој може со многу благодат да се справи со стресните ситуации.

Но, од друга страна, секој наставник знае дека е во ред и да се забавува. Бидејќи се многу забавни додека предаваат, знаат и добро да се забавуваат надвор од училницата.

Омажи се за учител и ќе го добиеш најдобриот тип на личност кој е секогаш тука за тебе и никогаш не се откажува од тебе.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *