May 16, 2024

„Или сте среќни, ако имате многу малку и не сте преоптоварени затоа што среќата е во вас, или нема да постигнете ништо. Ова не е оправдување за сиромаштијата. Ова е изговор за апстиненција“, рече Мухика.

Хозе Мухика, претседателот на Уругвај од 2010-2015 година, беше наречен „ најсиромашниот претседател на светот“. Всушност, тој е неверојатна личност: подвижник и вегетаријанец, ја напуштил државната резиденција, живеел во селска куќа без вода, возел стар автомобил. Згора на тоа, Хозе Мухика донираше 90% од својата плата во добротворни цели.

„Знам дека не го променив светот, но чувствувам дека дадов мал придонес во оваа работа“, рече тој.
Тој успеа да претвори една сиромашна земјоделска земја во земја извозник на енергија, да ја подобри состојбата на економијата во целина, значително да го намали јавниот долг и да ја намали невработеноста за речиси половина. Тој ја одбил и доспеаната пензија, сметајќи дека овие пари се вишок …

Прочитајте ја оваа мудра опсервација од Хозе Мухика – Зборови кои вреди да се запаметат и да се присетите на нив од време на време:

Или сте среќни, ако имате многу малку и не се преоптерувате бидејќи среќата е во вас, или ништо нема да добиете.Ова не е оправдување за сиромаштија. Ова е изговор за апстиненција. Но, ние измисливме потрошувачко општество кое постојано бара раст, тоа е трагедија.

Стигнавме до брдо од прекумерни потреби. Мора да продолжите да купувате, да фрлате. Тоа се нашите животи што ги кршиме. Кога купувам нешто или кога купувате, не плаќаме со пари. Плаќаме со времето на нашиот живот, кое моравме да го потрошиме за да ги заработиме овие пари.

Единствената разлика е во тоа што не можете да купите живот. Животот минува. И ова е страшно. “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *