May 16, 2024

Бадемовото млеко има голем број на хранливи материи кои го подобруваат здравјето. Бадемовото млеко е хранлив пијалок на база на јаткасти плодови кој стана многу популарен.

Поради неговиот пријатен вкус, многумина го сметаат за повкусен од другите опции за растително млеко. Може да се користи како алтернатива на млекото, па можете да го најдете во рецепти за кафе, овес… Одличен е за оние кои не можат да пијат кравјо млеко.

Бадемовото млеко има голем број на хранливи материи кои го подобруваат здравјето.
Калории во бадемово млеко. Билните пијалоци генерално содржат помалку калории од обичното млеко. За луѓето кои сакаат да го намалат внесот на калории, префрлањето на бадемово млеко може да биде одлична опција.

Сепак, многу комерцијални сорти на бадемово млеко се засладени или зачинети со додаден шеќер, така што имаат повеќе калории …Затоа, добро е да ја прочитате етикетата пред да купите.

Бадемово млеко и јаглехидрати. Незасладените сорти на бадемово млеко природно имаат малку јаглехидрати. Порција од 100 грама бадемово млеко содржи приближно 0,3 грама јаглени хидрати, од кои повеќето се диетални влакна.За споредба, истата количина млеко содржи околу 4,6 грама јаглехидрати во форма на лактоза, еден вид природен шеќер.

Одличен извор на витамин Е. Бадемовото млеко е одличен извор на витамин Е, природно содржи 22% од препорачаната дневна потреба за витамин Е во порција од 100 грама. Витаминот Е е моќен антиоксиданс кој може да се бори против воспалението и стресот во вашето тело. Антиоксидансите ги чистат вишокот молекули, наречени слободни радикали, кои можат да ги оштетат нашите клетки.

Витамин Д во бадемово млеко. Витаминот Д е важна хранлива материја за многу аспекти на здравјето, вклучувајќи ја работата на срцето, јачината на коските и функцијата на имунолошкиот систем, вообичаено е во бадемовото млеко.Телото може да произведе витамин Д кога кожата е изложена на сончева светлина. Сепак, многу луѓе не добиваат доволно витамин Д, па затоа им е потребен додаток во исхраната.

Добар извор на калциум. Млекото е клучен извор на калциум во исхраната на многу луѓе.Бидејќи бадемовото млеко најчесто се користи како замена за млекото, многу производители го збогатуваат со калциум.

Збогатеното бадемово млеко е добар извор на калциум.Калциумот е важен минерал со многу здравствени придобивки, особено за младите и постарите лица. Има улога во растот и одржувањето на силни коски и здрави нивоа на крвен притисок. Исто така, може да помогне во намалување на ризикот од фрактури и остеопороза.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *