May 16, 2024

Жените на различни возрасти имаат интимен живот, а желбата за водење љубов не е поврзана само со дваесеттите и младоста.
Истражувачи од Тексас провериле како сеkсуалната желба е поврзана со возраста.

Биолошкиот часовник и неговото гласно отчукување многу влијае на желбата за интимност.
Во своите триесетти, жените често можат да го слушнат тој часовник. Токму тој ги принудува жените „да ги искористат преостанатите години за раѓање деца“ и на тој начин нивното либидо се зголемува во одреден период од нивниот живот.

Во истражувањето објавено во списанието „Personality and Individual Differences“, учествувале 827 жени кои биле поделени во три групи: висока плодност на возраст од 18 до 26 години, ниска плодност на возраст од 27 до 45 години и менопауза од 46-годишна возраст. , па понатаму.

Врз основа на одговорите на учесниците во онлајн прашалникот, истражувачите откриле дека жените на возраст од 27 до 45 години (оние во категоријата со ниска плодност) имаат „зголемен сеkсуален нагон како одговор на опаѓањето на плодноста“ и дека имаат „чести сеkсуални фантазии, активен интимен живот и подготвеност за повремен сеkс“.

Нашите наоди сугерираат дека жените не мора нужно да „полудат“ за да доживеат љубовна кулминација. Нашите резултати покажуваат дека нема ништо посебно за триесеттите, туку дека овие однесувања се манифестираат кај сите жени кои доживуваат пад на плодноста.

Можеби е потешко да се зачне по 35-тата година од животот, но истражувањата покажуваат дека жените ќе бидат мотивирани до менопаузата – објаснила научникот Џудит Истон.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *