June 25, 2024

Една свекрва напиша список со правила за снаата, а текстот ви го пренесуваме во целост.

НЕМОЈ ДА МИ КАЖУВАШ „КАКО СЕКОГАШ СУМ ДОБРЕДОЈДЕНА“ Ако не го мислиш, не кажувај го. Не мислев дека ќе треба да договорам состанок за да ги видам моето дете и внуците, но ако затоа нашата врска ќе биде успешна, тогаш ќе го направам тоа. Потполно разбирам дека е грубо да се дојде кај некого без најава, но поради некоја причина никогаш не се јавуваш на телефон. Тоа е точно.

ОДГОВОРИ НА ПРОКЛЕТИОТ ТЕЛЕФОН Јас не сум некој што се обидува да ти продаде нов килим или нова претплата за телефон. Јас сум мајка на твојот сопруг, баба на твоите деца, а ти барем можеше да ми покажеш почит со тоа што ќе се јавиш на телефон и само ќе речеш: „Извини Дијана, имам полни раце работа и не можам да зборувам во моментов“.

ИАКО ГИ САКАМ МОИТЕ ВНУЦИ, НЕ СЕ ОБВРЗУВАМ ДА СЕ ГРИЖАМ ЗА НИВ. Спротивно од тоа што мислите, јас имам свој живот. Ако сакате да се грижам за вашите деца, а верувам дека би биле воодушевени, мора прво да ме известите за да можам да го сменам мојот распоред. Ако очекувате да го почитувам вашето време и простор, ја очекувам истата пристојност. Ветувам дека ќе одговорам на телефонот кога ќе се јавиш.

ОДНЕСУВАЈ СЕ КАКО ВОЗРАСНА ЛИЧНОСТ, НЕ МЕ ОЗБОРУВАЈ ЗАД ГРБ Сигурна сум дека моето дете не сака да биде ставено меѓу два огна, како што вие не би сакале, па ако имате проблем со мене, имајте доволно образ да ми кажете се во лице.

НЕ МИ КУПУВАЈ ОБЛЕКА И РАБОТИ АКО СЕ ДРАСТИЧНО РАЗЛИЧНИ ОД МОИТЕ. Не сакам да одбивам подарок, но мислам дека е прилично јасно дека купуваме на радикално различни места.Нешто што децата го направиле е прифатливо и ценето. Не знам дали забележа, но во мојата кујна нема црвени петли, па не сум сигурна каде точно сакаше да ги ставиш тие сувенири што сè уште ми ги купуваш.

ТОА СЕ МОИ ПАРИ И МОЕ Е КАДЕ ЌЕ ДА ГИ ТРОШАМ Ако сакам да ги опсипам моите внуци со подароци, тоа е затоа што ги сакам и имам способност да го направам тоа.

ВИЕ РАЗБИРАТЕ ДЕКА ГО СОЗДАВ ЧОВЕКОТ СО КОЈ РЕШИВИТЕ ДА СЕ ОМАЖИТЕ. Можеби не ги разбирам трендовите во родителството и психолошкото истражување, но според тоа што си одлучила, сигурно сум направила нешто добро. Не мора да го осудувате секој мој збор и да ми простите што претерав со некои несакани совети, но имам години и години искуство. Мора да е нешто добро. Можеби би можела да слушам некои од нив од време на време.

Спротивно на тоа што мислиш, НЕ СЕ ОБИДУВАМ ДА ТЕ КОНТРОЛИРАМ ИЛИ ДА ТЕ ОСУДАМ. Добро, можеби те осудувам малку. Не можам да го контролирам тоа. Сепак, се трудам да го сведам на минимум. Јас само сакам мојот син да биде среќен и да има убав живот, а истото го сакам и за моите внуци. Мојот син е твојот сопруг. Мора да научиш да бидеш толерантна, јас научив.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *