July 19, 2024

Кога осаменоста на 40-годишно селско момче го води во очај, кога старите родители чекаат внуче, а тој се прашува зошто стекнал сè и работел 15 часа на ден – момчето ги прави чекорите на очаен човек.

Заслепен од желбата да стане сопруг и татко, тој е идеална жртва на измамници. Љуба не нашол девојка од Шумадија која би го делела животот со него на село.

Отиде во Албанија по невестата. Иако патот е долг, а горивата скапи, таа рута не би можела да чини барем 7.000 евра, кои овој човек досега ги дал.

Невестата од Албанија не стигна во Шумадија. Не беше ни свесен дека е измамен. Тој само вели дека има лоша среќа. Оваа приказна пред неколку години ја раскажа неговиот братучед заради оние кои за невестата го започнуваат патувањето до Албанија, со порака – отворете ги очите!

Мојот братучед Љуба ја најде оваа госпоѓа која наводно спојува Албанки со наши момци од селото кои се плашат да не останат сами. Така морало, шумадинките нема да одат по села, повеќе сакаат да продаваат кинеска ткаенина за 15.000 месечно, ваљда така мислат дека се дами. Не е ни важно сега, да скратам, братучед ми отиде во Албанија да ја земе невестата – сведочеше соговорникот на овој немил настан од пред неколку години.

Братучедот Љуба се согласил на стројничката да и дава по 30 евра дневно за секој ден во Албанија и уште 30 за нејзиниот помошник и возач, плус патни трошоци. Таму контактирале со Албанец кој треба да ги запознае со млада жена која сака да се омажи во Србија.

Мојот братучед тогаш за прв пат беше во Албанија четири дена и запозна млада жена која рече дека работи во фабрика за чевли во Тирана. Зборуваа, Албанецот им преведуваше, малку се држеа за рака и си разменуваа милувања. Братучед ми како опијанет се врати дома. Ми кажа дека невестата е убава, фина, скромна, сон на секој човек. Не можеше да поверува на својата среќа. Патувањето тогаш го чинело речиси 1.000 евра, вклучително и дневниците на сите тие луѓе сведочел соговорникот за лошото искуство.

Откако се запознаа, дојде денот младоженецот да ја земе невестата во Албанија. Повторно дневници за стројничката и нејзиниот помошник, повторно патни трошоци, храна, пијалоци, сместување. Овој пат требало да бидат земени 4.500 евра кои наводно биле за Албанецот кој ја нашол невестата.

На тој Албанец му плати братучед ми, а невестата влезе во кола и сите тргнаа за Србија. Братучед ми ми кажа дека невестата била тажна, дека плачела по 150-те километри што ги оставила зад своето семејство, особено нејзината сестра. Затоа решиле по пат да застанат кај кафана, да се напијат и невестата да се исчисти и да се измие. Кога седнале, девојката побарала да оди до телефонот во кафеаната и да и се јави на сестра си уште еднаш, пред да ја премине границата. Мекото срце на мојот братучед никогаш нема да го одбие тоа. Да се ​​скрати, невестата не се врати на трпезата – вели овој Шумадинац.

Љуба тргнал во потрага по невестата со стројникот и нејзиниот помошник, но девојката излегла од другата врата и некаде исчезнала. Единствено логично е што некој дошол да ја земе со автомобил, ја начекал од другата страна на шанкот и ја однел дома. Исто така, логично е дека некој цело време ги следел „младенците“ во друг автомобил и ја чекал девојката каде што требало да биде.

Дури тогаш се сетив дека Љуба ми кажа како Албанецот на првата средба му навестил дека ќе му донесе девојка, но дека ќе и гарантира само до влегување во автомобилот. После тоа – таа е твоја, му рекле. Кога Љуба ја прашал стројничката што работи по 30 евра на ден, што да прави сега, таа му рекла – не сум јас крива што не си ја чувал невестата!

Најтешко ми е што ,мојот братучед мисли дека невестата навистина се предомислила, не може да поверува дека е жртва на ужасна и гнасна измама. Единствено што ја „казни“ стројничката е што и се налутил – вели соговорникот, братучедот на Љуба.

Кутриот Љуба за две години полни 40 години и е сам. Целата своја заштеда ја потрошил на избеганата невеста. Сепак, тој не се откажува . Тој бара друга агенција која ќе му најде албанска невеста, исто толку убава, фина и скромна , како што за малку ќе најдеше. Неговиот братучед вели дека Љуба е исклучително вреден човек, добар домаќин, но наивен и желен за брак и расплакани деца.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *