April 18, 2024

Овие верувања, се разбира, не се засноваат на факти. Во нашиот народ има многу верувања , а многу од нив се толкуваат како предвидувања за добри или лоши работи.

Народните верувања се пренесуваат од колено на колено, а се состојат од правила кои треба да ги следите доколку не сакате да внесете несреќа во вашиот живот.

Едно од интересните верувања е она што го поставува прашањето што значи кога постојано кршиш се.
Дали е тоа знак дека ве чекаат лоши вести или добри вести?

Според старите легенди, ако ви падне нож и ве боцни, ќе доживеете предавство од саканата блиска личност. Истото важи и за ножиците – ако ви испаднат од рака, паднат на под или ве боцнат- ќе има кавги во куќата.

Ако често губите различни предмети, според старите верувања, вашата куќа нема да има пари или изобилство.
Во случај некој од садовите да ви падне од рака и да ви се скрши, ве очекуваат добри вести. Ако чашата ви испадне од рака и се скрши, или ако пукне, ќе имате среќа.

Скршениот кујнски прибор носи среќа и благосостојба. Колку повеќе среќа влегува во куќата , толку повеќе стакло и порцелан паѓаат и се кршат.

Во случај часовникот да ви испадне од рака, подгответе се да слушнете лоши вести.
Секако, тоа се само народни верувања, а вие избирате кои ќе ги почитувате, а кои за вас се неприфатливи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *