June 21, 2024

Нема човек што не знае да готви јајца, само ги става во вода и за десет минути се готови. Иако често се случува јајцето да пукне од преголема топлина, а кога тоа ќе се случи, протеинот протекува и вашиот оброк повеќе нема да биде здрав како на почетокот.

Со овој едноставен трик ќе сварите совршено јајце. Можеби ви изгледа чудно, но чепкалките се тие кои ќе спречат да протече протеинот од јајцето дури и да се скрши малку.

Нема објаснување како функционира ова, но забележале дека методот секогаш функционира и дека многу професионални готвачи го користат.

Доволно е да се стават три до пет парчиња чепкалки во водата со јајцата, а откако ќе се изладат јајцата проверете дали се оштетени. Она што е особено важно е јајцата да не се варат на највисока температура, за јајцата да имаат простор да пловат.

За да спречите дополнително пукање на лушпата, додадете дополнителен оцет во водата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *