April 18, 2024

Модерната медицина активно го проучува овој факт, а досега многу студии докажаа дека болките како што се мигрената, болките во грбот или рамото се директно поврзани со емоции како тага и разочарување, депресија, лутина…

Според психолозите, емоционалните проблеми можат да укажат на овие болки:
Болка во лактот Болката во лактот укажува на недостаток на флексибилност, тврдоглава неподготвеност за компромис. Најверојатно се спротивставуваме на некои важни промени во животот. Или потсвесно се плашиме да прифатиме нешто ново.

Болка во рацете. Рацете болат кај оние кои долго време имале голема потреба за дружење. На кои им недостасува релаксација и дружење со другите. Ако имате болки во рацете – тоа е сигнал дека е време да излезете од затворениот свет.

Главоболка и мигрена. Умот кој е исполнет со негативни мисли или оние кои ве вознемируваат може да предизвика главоболки. Обидете се да го исчистите умот и да не се грижите премногу. Лекарите препорачуваат редовно да вежбате медитација.

Болка во вратот. Инконтиненцијата предизвикува болка во вратот. Тврдоглавоста и неможноста да се прости некому може да бидат предизвикувачи на овие болки.

Болка во горниот дел на грбот. Оваа болка е предизвикана од осаменост и чувство на отфрлање. Сакате да сакате и да ве сакаат, но нешто ви пречи во комуникацијата со другите луѓе и тоа ве прави интровертни, понекогаш дури и агресивни. Обидете се да го отворите своето срце и да создадете искрен, топол однос со луѓето околу вас.

Болка во долниот дел на грбот. Болката во оваа област е предизвикана од финансиски проблеми или проблеми на работа. Ова може да укаже на потребата од промени на професионално поле.

Болка во рамото. Доколку сте преземале премногу обврски и одговорности со кои не можете да се справите, може да се појават овие болки. Поставете си граници и не дозволувајте луѓето да очекуваат секогаш да ги исполнувате нивните желби.

Воспалено грло. Ако не постои логично објаснување за отеченото грло како настинка или алергија, причината може да лежи во чувството на горчина и разочарување. Обидете се да бидете повеќе благодарни. Непријатните емоции можат да ви го уништат целиот живот.

Болка во коленото. Овие делови од телото се поврзани со неподготвеноста на човекот да го промени својот живот. Болката во коленото укажува на неможност за адаптација. Мора да научите да правите компромиси и да бидете флексибилни. Прилагодувањето на новите услови е знак на интелигенција.

Болка во долниот дел на нозете. Болката во оваа област е знак на силно емоционално преоптоварување. Чувство на посесивност, љубовен опстанок, болна, заслепувачка љубомора.
Болка во карлицата. Овие болки укажуваат на проблеми во емотивниот однос со партнерот.

Болка во стапалата. Причината за болките во стапалата веројатно е во голема апатија. Како нашето тело да одбива да продолжи понатаму, како да се плашиме од животот и да не гледаме смисла да одиме напред. Кога потсвесно мислиме дека се е лошо и дека не ни се допаѓа во животот, тогаш нè болат стапалата.

Заклучокот е едноставен: сакај се, прости си. Не го задржувајте гневот во себе и не ги туркајте работите под тепих. Решете сè што ве мачи денес.

Иако причината за сите овие болки може да лежи во емоционалните тешкотии, прво посетете лекар.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *