April 18, 2024

Во пристојните кафулиња и ресторани во многу европски земји, вообичаено е да се служи чаша ладна вода со шолја кафе.

Потребни се време и пари за да се стане гурман. Затоа, обичајот полека да се пие кафе, да се мие секоја голтка со вода, потекнува од палатите на арапските благородници. Потоа, во 16 век, Турците ја прифатиле оваа навика, а од нив и Грците.

Меѓутоа, во Западна Европа, каде што климата е поладна, обичајот да се служи кафе со вода се појавил многу подоцна, околу крајот на 19 век. Се верува дека модата за овој начин на послужување е родена во Австрија.

Дамите кои нарачале кафе доживеале сериозни тешкотии поради лажицата. Се чинеше неелегантно да ја ставите, намачкана со кафе и пена, на работ од тацната. Затоа, кафулињата почнаа да служат и чаша вода заедно со кафето, во која следбениците на строгиот бонтон можеа да ја исплакнат лажицата.

Водената чаша со кафето првично се користела за складирање на лажица. Подоцна, кафулињата сакале да го покажат квалитетот на водата за подготовка на кафе.

Ова стана особено важно во 1873 година, бидејќи истата година започна да работи првиот водовод на градот од планински извори. Затоа, кафулињата сакаа да покажат дека пијалоците ги подготвуваат со кристално чиста изворска вода. До денес, чаша вода со кафе се смета за добри манири и е прифатена од многу барови и кафулиња.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *