May 16, 2024

Стануваме свесни за тоа колку врева ни ги уништува животите само кога владее тишината .
Нема ТВ, звоње на телефонот, звук од сообраќајот… Звучи одлично, нели?

Иако тоа не е секогаш изводливо, експертите советуваат да поминете најмалку два часа дневно во целосна тишина. Според нив, тоа ќе го регенерира вашето тело.

Тишината ни помага да се смириме и да се чувствуваме посмирени. Кога би можеле да си дозволиме еден или два часа тишина секој ден, би направиле нешто многу здраво за нашиот ум и нашето тело. Во тишина, нашиот мозок почнува да се прилагодува на помирна состојба на битие и тогаш се чувствуваме опуштено и смирено.

Го регулираме дишењето така што го успоруваме мозокот, наместо да се фокусираме на стресни настани. Може дури и да се чувствуваме поспани. Замислете да не треба да гледате телевизија или да слушате радио или да имате сопствен мобилен телефон. Далеку од тоа дека ви недостасува технологија, ќе бидете во контакт со себе. Тишината ти го дава тоа.

Тишината ги поправа нашите мозочни клетки. Докажано е дека тишината има моќ да ги подмлади и поправа нашите мозочни клетки. Ако поминеме два часа дневно во тишина, вашиот мозок ќе започне со процесот на поправка. Ќе почне да ви се подобрува меморијата, ќе бидете одморени и ќе ви се зголеми толеранцијата кон стресот. Посилен мозок значи посилно тело. Сè започнува во тие мали сиви ќелии. Тие реагираат на она на што ги изложуваме. Значи, ако го храниме нашиот мозок со добра храна (фигуративно кажано), тој ќе стане здрав и процесот на стареење ќе се забави.

Тишината ни дава повеќе задоволство на долг рок. Се надеваме дека не сте зависни од телевизија, радио и паметни телефони. Па, постои можност да сме зависни од една од овие работи, ако не и повеќе. Тоа е модерен начин на живот, па не можеме лесно да го избегнеме. Дали некогаш сте застанале и сте размислувале каков би бил вашиот живот доколку не поседувате телевизор? Помислете на сите бесмислени емисии и вести што ги гледаме на телевизија. На крајот, што правиме?

Работиме, доаѓаме дома, заспиваме пред телевизор, си легнуваме, се будиме следното утро и сето тоа го повторуваме. Ако ги извадите овие работи од вашиот живот, ќе најдете подобри начини да поминувате време или со семејството и пријателите или со себе. Задоволството доаѓа кога ќе ги отфрлите лошите навики и ќе ги замените со подобри. Загарантирано ќе уживате во поминувањето на слободното време на тој начин.

Тишината ги подобрува нашите сетила. Кога седиме во тишина, всушност стануваме свесни за нашата околина, но во друга димензија. Слушаме звуци кои досега не сме ги забележале – звукот на ветрот или можеби листовите нежно се допираат еден со друг, гранките од дрвјата се движат, можеби далечниот звук на животно…

Ако сме во град, можеме да почнеме да внимаваме на секој звук, но на конструктивен начин. Не само што ни се подобрува слухот, туку и сите други сетила се префрлаат во друга димензија и тогаш го извлекуваме максимумот од нив. Можеме да видиме работи што не сме ги забележале досега. Тишината ги чисти нашите сетила, па ги деблокира.

Тишината го подобрува нашето внимание. Кога седиме мирни, на нашиот мозок му го даваме токму она што му треба: фокус. Тоа доаѓа природно. Фокус – не значи да размислување за нешто конкретно, тоа не е вид на фокус што се стремиме да го постигнеме за време на медитацијата. Тоа е различен фокус, каде што на вашиот ум всушност му е дозволено да талка од мисла до мисла. Но, ќе забележите во пракса, намерно или ненамерно, дека вашето темпо се намалува и тоа многу поздраво ќе влијае на вашето тело.

Ова ќе ви помогне да го подобрите вашето внимание и способност да се концентрирате. Откако ќе ги подобрите овие вештини, вашата способност за учење ќе почне да расте, а исто така и вашата меморија.

Тишината не прави поискрени. Не можете да избегате од вашите најдлабоки мисли кога седите во тишина. Во одреден момент, ќе сфатите дека сте навистина сè поотворени за вашите чувства, мисли, желби, вашите таги… Кога ќе поминете време сами во тишина, ќе почнете да се гледате себеси, а не како одраз во огледало, но со други очи. Низ очите на вашиот ум. Како што ќе научите да бидете искрени со себе, вашите комуникациски вештини ќе се подобрат, не само со себе, туку и со остатокот од светот. Ќе можете подобро да ги идентификувате вашите проблеми, па ќе можете да им пристапите на помирен и поразумен начин на кој лесно ќе наоѓате решенија.

Тишината го успорува нашето брзо темпо. Во нашите бурни животи, преоптоварени сме со работа, семејни проблеми, проблеми кои ни ги предизвикуваат другите луѓе… живееме во брзање и животот ни поминува. Треба да го забавиме и да го вкусиме секој сегашен момент.

Тишината ни помага во тоа. Ги смирува нашите тела и не релаксира. Стануваме посвесни за сегашниот момент и тој не учи да го цениме „сега“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *