May 16, 2024

Кога некој ќе каже „Швајцарија“, првото нешто на кое помислуваме се прекрасните Алпи, свежите сирења и парите. Сепак, оваа држава нуди многу повеќе од тоа. Овие 11 интересни работи се доста чести во Швајцарија:

Рециклирајте се што можете. Швајцарците се обидуваат да рециклираат сè што можат – весници, лименки, стакло, дури и искористена тоалетна хартија и вишок храна. Тие рециклираат дури и искористено растително масло.

Патниците добиваат пари доколку доцни превозот. Доколку превозот доцни еден час или повеќе, патниците имаат право на паричен надоместок во висина од 50 отсто од вредноста на билетот. Доколку патникот е принуден да преноќи чекајќи превоз меѓу два града, превозникот е должен да ги плати трошоците за сместување.

Швајцарците не сакаат банкарски картички. И покрај високо развиениот банкарски систем, Швајцарците претпочитаат готовина. Дури и кога купуваат нешто големо и скапо, како автомобил, Швајцарецот прво ќе подигне пари од банката. Оваа навика се смета за швајцарски културен феномен кој им помага рационално да трошат.

Едно семејство, три сметки. Наместо да се расправаат за тоа кој тип на буџет е подобар за семејството, заеднички или поединечно, Швајцарците се држат до компромис. Се препорачува младите парови да отворат три банкарски сметки. Едниот треба да се користи за сметки, а другите две за лични потреби, хоби …

Швајцарците дома немаат Wi-Fi Денеска е потребен неограничен пристап до интернет, но штедливите Швајцарци немаат Wi-Fi дома, туку користат интернет од своите мобилни телефони, преку кои поврзуваат компјутери и лаптопи за деловни цели. Значи плаќаат еден трошок наместо два.

Не оставаат бакшиш на келнерите. Во Швајцарија нема да ве гледаат со презир ако не оставите бакшиш на добар келнер. Меѓутоа, ако сакаат да го почестат персоналот, Швајцарецот ќе ја заокружи сметката и ќе каже: „Задржете го кусурот“.

Бесплатни производи за женска хигиена. Активистите во Швајцарија се бореа за автомати со бесплатни тампони и влошки во училиштата и факултетите ширум земјата за да им помогнат на сиромашните девојки, но и да ги спречат табуата кога станува збор за женското тело.

Имаат чоколадо за жени. Швајцарците обожаваат чоколадо и се први во светот по годишна потрошувачка на ова слатко. Во Швајцарија постои и специјално чоколадо за жени, со 17 алпски растенија за кои се верува дека ги ублажуваат менструалните грчеви.

Во Швајцарија гума за џвакање е табу тема. Швајцарците сметаат дека гумата за џвакање е многу иритирачка и знак на лоши манири.

Плукањето е сосема нормално. Швајцарците не гледаат ништо лошо во тоа да плукаат на сред улица. Истото важи и за дување на носот.

Ветерот е виновен за се. „Föhn“ е името на ветрот што понекогаш дува од Алпите. Фен за коса го доби неговото име! И додека луѓето во другите земји ги обвинуваат бурите, времето, полната месечина и ретроградниот Меркур за разни проблеми, Швајцарците го обвинуваат овој ветер за сè – од главоболки и промени во расположението, до сообраќајни несреќи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *