June 25, 2024

Познатиот руски психолог смета дека стравот и самосожалувањето не спречуваат да чувствуваме вистинска среќа и слобода на духот.

Совет од еден од најпопуларните руски психолози во врска со темата која Михаил Лабковски ја смета за главна во психологијата. Се работи за способноста да се ужива во животот . За тоа зошто сме несреќни, какви пречки стојат на патот и што треба да промениме за да бидеме среќни.

НЕ ПЛАШЕТЕ СЕ ДА БИДЕТЕ СРЕЌНИ. Повеќето луѓе живеат во семејства каде што не е прифатливо да се ужива во животот, каде што не е добро да се каже дека се е во ред со вас. Неспособноста на родителите да се радуваат и да се смеат ни е предадена и веруваме дека животот е така уреден . Друга наша карактеристика е идејата дека ако сè ни оди добро, сигурно ќе треба да „ платиме “ за тоа. Се плашиме да уживаме во животот и да го поврзуваме со нешто лошо.

ПРЕСТАНЕТЕ ДА СЕ СОЖАЛУВАТЕ СЕБЕСИ Што сакате кога им кажувате на другите за вашите проблеми? Сакате да се жалите, а не да ги решавате. Култот на страдањето е уште една од нашите карактеристики. Полесно ни е да страдаме отколку да живееме среќно. Здравиот човек или ја прифаќа ситуацијата или ја менува. Невротичен и не прифаќа или менува. Земете, на пример, физичка болест , која навистина не ви дозволува да уживате во животот. Но, здравите луѓе лечат, а невротиците сакаат да се разболат затоа што имаат причина да се сожалуваат себеси. Луѓето се исто така подготвени да умрат, бидејќи третманот значи дека сакаат да живеат и да уживаат .

ОДДЕЛЕТЕ ГИ ВИСТИНСКИТЕ ПРОБЛЕМИ ОД ИМАГИНАРНИТЕ Невротичниот се разликува од здравиот по тоа што здравиот се грижи за вистинските проблеми, а невротичниот поради непостоечките. Тоа е речиси хоби – да си измислиш проблем и да страдаш поради тоа цел ден.

НЕ СЕ ОБИДУВАЈТЕ ДА ИМ ПОМОГНЕТЕ НА СИТЕ Желбата да им помогнеш на другите произлегува од тоа што не веруваш дека можЕ да те сакаат само така. Помагајќи им на другите, се обидувате да ја подигнете вашата самодоверба . Затоа, ако не прашуваат, подобро е да не се мешате со луѓето. Фокусирајте се на оние на кои навистина им е потребна помош .

НЕ ЗБОРУВАЈТЕ КОГА НЕ ВЕ ПРАШУВААТ Кога одговарате на прашања кои не ви се поставени, тогаш ја изразувате вашата загриженост.

ОДДЕЛЕТЕ ЈА ЉУБОВТА ОД ЗАВИСНОСТА Луѓето никогаш не го отфрлаат она што го сакаат. Земете, на пример, пушењето . Пушам 37 години, последните 10 три пеколни кутии дневно. Еднаш ги оставив час и четириесет минути, кога докторот ми рече дека наскоро ќе добијам срцев удар. Престанав да пушам кога си реков дека не сакам цигари , само сум зависен од нив. Невротичарите не можат да разликуваат зависност од љубов.

РУТИНА, НЕ СЕКОГАШ Е ЛОША РАБОТА Веќе 35 години правам рутина (предавам) и се чувствувам одлично бидејќи сум конзервативна личност. Сетете се што Рабиновиќ ги прашал затворениците: „ Зошто шетате низ ќелијата, мислите, не седите? “. Невротиците не можат да живеат мирно, постојано нешто менуваат, се плашат дека нешто ќе пропадне, се стекнуваат со петти степен на образование. Кога ќе се појави можност да не прават ништо, им станува непријатно.

ПРОМЕНЕТЕ СЕ СЕБЕСИ А НЕ ДРУГИТЕ Ова е првенствено поврзано со воспитувањето на децата . Не можете да направите нешто со децата без да направите ништо за себе. Тие не го прифаќаат она што го кажувате, тие го прифаќаат она што го правите и како се однесувате со другите. Ја советував 70-годишна жена која не разбираше зошто 40-годишен син, не се јавува на телефон. Испадна дека таа му го наметнала тоа сценарио кога имал 15 години.

ПОЛЕСНО Е ДА СЕ СПРАВИТЕ СО КРИТИКИТЕ Замислете да седите во метро и да влезе баба. Цел вагон те гледа со омраза, а ти излетуваш од место. Зошто го направи тоа, бабата не те замоли да станеш? Поентата овде е ниската самодоверба и стравот од осуда . Експериментирајте и не станувајте ако не сакате. Што и да кажат – дека си без совест, дека вакво ѓубре не сретнале во животот, не реагирај. Со текот на времето, ќе сфатите дека можете да игнорирате туѓа проценка.

ПРАВЕТЕ ГО САМО ОНА ШТО ГО САКАТЕ Класичен пример е со децата, кога си играш со нив, затоа што така треба. Бидејќи сум добар човек, морам да играм. Престани. Играјте со нив кога сакате, а кога не сакате – не играјте. Децата чувствуваат и кога не ви е интересно, а чувството на вина не е љубов . Играјте со деца, кога сакате и колку сакате. И без тоа имате еден куп обврски.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *