April 13, 2024

Рис Ленгфорд од Ebbw Vale почина пред неколку месеци. 19-годишното момче боледуваше од остеосарком, раk кој започнува во коските.

Во последните недели, Рис водеше неверојатен напор за собирање финансиски средства откако наиде на приказната за Џејкоб Џонс, шестгодишно момче од истиот град, кој исто така се бори со раkот. Рис донираше 1.000 фунти за лекувањето на Џејкоб и организираше кампања за групно финансирање која собра 60.700 фунти за Џејкоб.

Водел долга и тешка битка. Мајката на Рис Кетрин напиша на социјалните мрежи: „Мојот воин, мојот херој, мојот син, моето бебе, тој се откажа од борбата. Тој го положи мечот и умре мирно дома со целото семејство околу него“, пренесува WalesOnline .

„Последен пат ги затвори очите околу 19:00 часот на 8 февруари 2022 година. Срцето ни е скршено. Мојот живот никогаш нема да биде ист. Почина и еден дел од мене. Водел долга и тешка битка“.

Уметникот роден во Ebbw Vale, Nathan Wyburn, неодамна создаде фото-колаж портрет на Rhys, оддавајќи му почит на „суперхеројот на Ebbw Vale“.

Нејтан напишал: „Неговото несебично собирање средства ќе му помогне на малиот Џејкоб да ја продолжи својата борба. 60.000 фунти во последните недели. Едноставно прекрасно! Ми беше чест што те запознав минатата недела, пријателе“.

Семејството Ленгфорд никогаш не било религиозно, но тие откриле дека единствен извор на утеха за Рис биле посетите на пречесниот Рој Вотсон.

Минатиот месец, свештеникот Вотсон го крсти деветгодишниот брат на Чарли и Кетрин Рис во нивниот дом.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *