May 16, 2024

Животот на Теодора Хоксли (29) веројатно ќе ни изгледа туѓ, можеби ни е тешко да го разбереме, но таа ја најде вистинската среќа. Таа се откажала да ја живее младоста на нормален начин и решила да стане калуѓерка.

Таа стана членка на редот на Конгрегацијата на Исус, кој беше основан во 17 век од Мери Вард, и може да биде апостолски или активен. Тоа, всушност, значи дека калуѓерките работат во заедницата и не се „затворени“ . Сепак, ова правило беше во спротивност со црковните упатства , според кои жените во религиозниот живот секогаш треба да бидат затворени.

Таа смени се од корен. Таа неодамна се вселила во необична куќа. Таа има шест цимери на возраст од нејзината мајка или баба, а најстарата има 89 години. Тие не носат превез, а нивната куќа е исполнета со смеа, а не строга тишина. Нејзините оброци и сместување се платени, но таа добива само мал додаток за покривање на се останато, вклучувајќи патување, и облека – кои ги добива од добротворни продавници. Љубовта и интимните односи ѝ се засекогаш забранети.

Успехот го постигнав како личност – со големо задоволство истакнува Теодора, што го исполнува животот на калуѓерка.
Од друга страна, доживотниот завет за „сиромаштија, целомудрие и послушност“ е неисцрпен извор на прашања, сомнежи и интриги.

Заклетвата за целомудрие значи не влегување во ексклузивна романтична врска со друга личност, што значи без брак, без интимности и без деца – објаснува Теодора и додава:

Каков беше животот на Теодора порано? Ги завршила студиите и се впуштила во многу сериозна врска за која мислела дека ќе биде крунисана со брак. Сепак, не дојде до тоа.

Не дека ми го скрши срцето, но ми покажа колку е големо моето срце и затоа е голем капацитетот за Бога – објаснува таа.

Без разлика што тргна по сосема поинаков пат од девојчињата на нејзина возраст, Теодора особено подвлекува дека во нејзиниот живот има многу љубов, како и кај секоја жена која ја прифатила истата судбина.

Таа сè уште ги гледа пријателите и семејството и ја сака заедницата во која живее. Предизвикот на целомудрието е неможноста да се сподели животот со друга личност, но тоа, смета таа, исто така е подарок.

Бидејќи не можете да изберете кого сакате, на крајот сакате повеќе наместо помалку. За мене целомудрието е повеќе „да на љубовта“ отколку „не на интимноста“ – заклучила таа.

По заедничката вечера секоја вечер, монахињите седат околу масата и заедно се молат за луѓето што ги сретнале во текот на денот, а кои имаат потреба и за оние кои страдаат ширум светот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *