May 16, 2024

Совети за добра старост на руски писател ќе ве остават без зборови
Рускиот сатиричар и писател Михаил Жванецки напиша список на услови што секој од нас мора да ги исполни за да живее до пристојна возраст:

Прво „Главната работа е да не се разболиме. Болеста ќе не збуни. Лекови, болници, коридори. И нема да имаме време да размислуваме каде да живееме …“

Второ „ Обидете се да ја задржите самодовербата. Никому не му треба.Почитувајте се за другите да ве почитуваат. Не бидете достапни. Одете подалеку од дома, оставете го телефонот, книгата, децата – нека се разбереме. Потоа направете нешто убаво за себе.“

Трето, Достапни се многу контрацептиви. Тие треба да се користат. Ова ќе ве заштити од многу работи. Поточно, од прашањето: ” Мамо, зошто?”

Четврто „ Водете интензивен духовен живот. Како? Изборот е ваш. Проучете ги делата на античките Грци, дешифрирајте ги натписите на карпите, играјте шах. Или бидете сами. Читајте навечер. Тешка класична литература која буди убави мисли, возбудува душата, потсетува на достоинство, почит кон независноста, создава ѕвезди во очите…“

Петто “Секоја неволја ќе исчезне кога ќе престанете да комуницирате со луѓето, а потоа ќе отидете во природа и уживајте во осаменоста. Истражувајте се себеси. Не можете да избегате од себе, затоа погрижете се секогаш да имате добро друштво – работете на душата.”

Шесто „ Запомнете дека сè е во ред! Ако имате храна. Алишта. Топло ви во зима, а кул во лето. Парче земја и небо. Сè друго е нијанси … “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *