April 18, 2024

Според истражувањата, слухот е последното сетило што го губат луѓето што умираат . Научниците открија дека мозокот продолжува да регистрира звуци дури и ако телото на пациентот повеќе не реагира.

Ова всушност објаснува зошто лекарите често им кажуваат на семејствата на пациентите на умирање згрижени во одделот за палијативна нега да разговараат со нив, да им кажат љубезен збор, да ги утешат, да ги отфрлат нивните стравови од смрт.

Студијата , објавена во јуни 2020 година во Scientific Reports, покажа дека мозокот на пациентите кои умираат сè уште регистрира активност како одговор на звуците. Истражувачите ја следеле активноста на мозокот кај 17 здрави пациенти и 13 пациенти во хоспис, од кои осум покажале одговор на звукот и пет кои воопшто не покажале знаци на мозочна активност.

На секој пациент му се пуштале два вида песни со пет ноти, едната со идентични ноти што само се повторувале, а другата со промени на тонот или различни обрасци. Од здравите и реактивни пациенти било побарано да го избројат бројот на песни во кои се менувале овие модели.

Научниците открија дека моделите на мозочна активност кај оние што не реагираат се слични на оние кај здравите пациенти, што укажува на тоа дека луѓето сè уште можат да слушаат додека умираат.

„Прикажавме докази дека барем неколку пациенти кои активно умираат, кога не можат да одговорат на вербалните стимули од семејството или здравствените работници, сепак изгледаат дека слушаат и даваат нервни одговори на секвенци од едноставни аудитивни дразби.

Ова е во согласност со тврдењето дека слухот е едно од последните сетила што ја губи функцијата кога некој ќе умре, и дава одредена доверба на советот дека најблиските треба да продолжат да разговараат со своите сакани што умирале што е можно подолго“, се вели во студијата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *