June 18, 2024

Срцето на младата девојка попуштало откако ја удрил гром, но нејзиниот татко и го спасил животот.

Ела Јоргенсен била кај нејзините баба и дедо во Сан Сити Вест, Аризона. Беше дождлив ден, но тие решија да излезат надвор. Сепак, небото почна да татне. Тогаш во неа удрил гром и таа паднала на земја без свест.

Таткото реагираше во вистинско време. Таткото на Ела, Стивен, веднаш тргнал во акција кога ја видел неговата ќерка како паднала на земја. Имено, срцето и застанало три пати.

Секој пат, нејзиниот татко ја реанимирал со CPR ( кардиопулмонална реанимација ). Воениот ветеран со долгогодишно искуство во вакви животно-смртни ситуации реагираше навремено и мирно.

„Јас сум само татко кој се грижи за мојата ќерка“, рече тој. Тој не кренал паника, туку се обидел да остане смирен над целата ситуација.

Младата девојка имала изгореница на градниот кош што создала мала испакнатина и помали траги од изгореници на телото.

д-р. Кевин Фостер, директор на Центарот за изгореници во Аризона, каде што се лекуваше младото девојче, изјави дека имала среќа што го добила нејзиниот татко во вистинско време и дека сега е надвор од животна опасност.

„Кога ги извадија цевките за дишење, таа се обидуваше да разбере што се случило. И ја соопштив веста дека ја погодил гром. Отпрвин не ми веруваше, а кога ги извадија тубите и нејзината мајка повторно и кажа, таа само ја погледна и рече: „Сега ќе имам кул приказна да раскажам!“ – рекол таткото.

Иако речиси 90% од жртвите од гром преживуваат, Националната метеоролошка служба откри дека 19 луѓе во САД починале од гром оваа година. Ела се приближуваше на дваесет. Можеше да биде многу тажен ден, но божествената интервенција го спаси 12-годишното девојче од смрт.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *