April 18, 2024

Јас имам шеесет години, а мојот син има дваесет и седум. Студира и работи. Има девојка со која изнајмил стан. Неколку месеци се убедував дека тоа е негова работа, дека веќе не е мал, дека знае што прави, а потоа еден испит падна, па друг, и тука морав да се вклучам …

Се договорив со мојот сопруг, па ги поканивме двајцата да живеат во нашата куќа. Целта била синот да работи помалку за да има време да учи.

Така беше. Синот и „снаата “ се сместиле во неговата „момчешка“ соба . Тоа беше прв пат да разменив уште неколку зборови со неа . Дознав дека не работи, и дека добила отказ од претходната работа бидејќи секој ден доцнела.

„Имам проблем, не можам да станам рано “, се пожали таа…
Знаела да седи по цел ден пред компјутер играјќи игри, а потоа спиела непрекинато три дена . Немаше желба да прави ништо низ куќата. Да не зборуваме дека таа придонесе нешто финансиски .

ѝ ја измив долната облека , која бесрамно ја остави во корпата за перење.
„Не се срами“ , му се пожалив на сопругот. За прв пат во животот налетав на паразит во вистинска смисла на зборот и претпоставувам дека тој паразит е мојата снаа.

Шетав низ куќата и очајно одмавнав со главата, прашувајќи го мојот сопруг: „Што да правам ? Мојот сопруг не можеше да ја поднесе оваа ситуација дома, па ме праша:

„Дали се обиде отворено да разговараш со снаата? „ Таа не планира “, му реков.
„ Што не планира? „Па, тоа е нејзиниот одговор на сè ! Кога ја замолувам да ми помогне да зготвам ручек, таа вели: „Не планирав да готвам денес!“ Кога ја замолувам да ми помогне да купам намирници, таа вели: „Не сум планирала да излезам денес. !“

Поминаа неколку дена и нејзиниот паразитизам продолжи . Не учеше, не работеше, само седеше во таа соба и играше игри и чекаше син ми да се врати од работа… Не можев да ја разберам. Работам од својата осумнаесетта година, се што имавме, јас и мојот сопруг се стекнавме сами.
Еден ден ми дојде одлична идеја. Кога отидов во пошта да ги платам сметките, решив да го откажам интернетот.

Кога дојдов дома ме чекаше снаа ми со прашање зошто немаме интернет, а јас едноставно одговорив :
„Не планирам повеќе да плаќам за интернет! По само неколку дена, младиот пар реши да се пресели кај родителите на мојата снаа. Имаа интернет таму и се што им треба… Ми доаѓаат повремено на ручек за викенди и така натаму ….

Мојот сопруг сè уште ме задева од време на време, па кога ќе му кажам да го исфрли ѓубрето или да ја ископа градината, тој може да рече: Не планирав денес! Но, јас брзо го пресекувам во корен!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *