June 20, 2024

Луѓето можат да грешат. Понекогаш некој нема храброст да донесе одлука да прекине контакт со некои луѓе. Некои луѓе не се свесни за својата опсесија. Некој сè уште се обидува да им докаже нешто на оние кои не се подготвени да го прифатат …

Како да стекнете мудрост и да постапите поинтелигентно во сите овие животни проблеми?
Постои една еврејска поговорка која содржи два совети одеднаш:

„Каде што те сакаат – оди ретко. Каде што те мразат – никогаш не оди“.

Ако не сте сакани некаде, зошто да се мачите? Можеби ќе ви треба контакт со овие луѓе и покрај се, но ви треба и растојание. Таквите луѓе не треба да ги знаат деталите за вас. Тие не треба да можат да влијаат на вас на кој било начин. Колку сте подалеку, толку е помала веројатноста да бидете повредени.

Овие можеби се очигледни непријатели, може да има скриени. Но, во секој случај, која е целта да им се докаже нешто на овие луѓе, која е целта да им се допадне? Грижете се за себе, грижете се за вашето време кое треба да биде посветено на луѓе кои вредат.

А на оние кои те сакаат понекогаш им е доста од твоето присуство. Ниту еден вид љубов не треба да се задушува. Не се обидувајте да бидете со некого 24/7. Токму во оваа ситуација, дури и најмилата и најомилената личност може да биде пренахранета. И сите доблести ќе бидат обезвреднети …

Никој не зборува дека мораш да ја игнорираш саканата личност, да исчезнеш. Главната идеја е да се знае мерката.
Не трошете енергија на сè и паметно управувајте со вашите главни ресурси – времето и енергијата

За оние кои не ве сакаат, кои ве мразат, воопшто не ги одвојувајте овие ресурси. За оние кои се сакани и драги, кои возвраќаат со иста мера, на кои им требаш – великодушно ги трошиш. Но, повторно, не го фрлајте. Остави нешто за себе.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *