May 16, 2024

Толстој во текот на својот живот споделил со своите колеги, пријатели, но и обичниот свет, мноштво мудрости, кои би можеле да бидат наша ѕвезда водилка и денес.

Лав Николаевич Толстој беше руски писател и еден од најголемите светски романсиери.
Неговите најпознати дела „Ана Каренина“ и „Војна и мир“ се сметаат за најголеми романи на реализмот.
Ви ги пренесуваме мудрите мисли на великаните на руската литература.

Ретко ќе се покаете за она што сте го премолчиле, а многу често ќе се покаете за она што сте го кажале, а уште почесто ќе се покаете ако сте ги знаеле сите последици од вашите зборови.

Мозокот на невработен човек е омиленото живеалиште на ѓаволот. Разумот не ме научи ништо; се што знам ми даде, ми го откри срцето.

Секој размислува како да го промени светот, а никој не размислува како да се промени себеси. Колку помалку луѓето знаат за лошите дела на другите луѓе, толку се построги кон себе.

Тешко е да се спознае Бог , но тоа не значи дека тој не постои, туку тоа е знак на Неговата величественост и нашата слабост.

Ценете ги добрите мисли од вашите и од другите кога ги знаете. Ништо нема да ви помогне толку многу како добра мисла за да ја постигнете вистинската задача на вашиот живот.
Скриј го туѓиот грев , и Бог ќе ви прости два . Никогаш не слушајте ги оние кои зборуваат лошо за другите и зборуваат добро за вас.

Зборувајте само за она што ви е јасно, во спротивно молчете. Да се ​​греши е човечко дело, да се оправдаат гревовите е ѓаволско дело.
Без физичка работа нема здраво тело или здрави мисли во главата. Задоволствата на богатите ги создаваат солзите на сиромашните.

Сите среќни семејства личат едно на друго, секое несреќно семејство е несреќно на свој начин.
Повеќето мажи бараат од своите жени доблести до кои тие не се придржуваат.

Постојат само два извора на човечки пороци: мрзеливост и суеверие , а има само два добродетели: работата и умот.
Свртете го јазикот седум пати пред да почнете да зборувате.

Двајцата најмоќни воини се трпението и времето. Срамежливиот пријател е пострашен од непријателот, затоа што се плашиш од непријателот, а му веруваш на својот пријател.
Совеста е гласот на душата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *