June 25, 2024

Прочитајте што треба да избегнувате да разговарате со вашето дете бидејќи тоа може да има негативно влијание врз неговата психа. Родителите никогаш не сакаат намерно да ги повредат своите деца, но понекогаш тоа едноставно се случува. Особено кога сме уморни, а децата ги тестираат нашите граници.

Во тие моменти, можевте несвесно да повторувате работи што сте ги слушнале во детството за кои вашите родители (а можеби дури и вие) не сфатиле дека имаат штетно влијание врз вашите емоции.

Не е ништо страшно. Сепак, децата често плачат поради работи кои им се чинат непотребни на нивните родители, но лошо е да им ги намалите чувствата, велејќи им дека тоа не е важно.
Овие мали проблеми – и емоциите што доаѓаат со нив – се всушност огромни за нашите деца. Не е добро да ги минимизираме нивните чувства и да им кажеме: „ Не е важно како се чувствувате „или“ глупаво е да се биде исплашен или разочаран “, рече Ејми Меккреди, едукатор на родители, основач на решенија за позитивно родителство и автор на книгата.

Наместо тоа, пробајте го ова: Одвојте момент и обидете се да ги разберете работите од нивна перспектива. Таа ви препорачува да го кажете следново: „Гледам дека сте навистина исплашени, фрустрирани или разочарани. Дали ќе разговараме за тоа и ќе сфатиме што можеме да направиме?“ Со тоа му помагате на детето да стане свесно за своите емоции (важен дел од развојот на емоционалната интелигенција) и јасно да му ставите до знаење дека сте тука за него.

Ти никогаш не … ‘или’ Секогаш правиш..Децата имаат свои модели, но да се каже дека вашето дете „секогаш“ или „никогаш“ прави нешто едноставно не е точно (затоа брачните советници ги советуваат клиентите да избегнуваат да им го кажуваат на партнерите зборот „никогаш“).
Ваквите изјави се штетни бидејќи се чини дека го прекинале вашиот интерес за тоа што му се случува на вашето дете во тој момент, тврди Робин Мекмејн, основачот на Parenting for Connection.
„Ја пропуштате можноста да ги научите што треба да прават и што можат следниот пат“, рече таа.

Наместо тоа, обидете се да кажете: Потсетете се дека ве интересира зошто вашето дете се однесува така во одредено време. Ова ќе ве приближи до детето. Не им викајте од другиот крај на куќата, туку бидете тука со нив за да бидете сигурни дека нешто друго не им го одвлекува вниманието – советува таа.

Тажен сум кога го правиш тоа. Нормално е да бидете фрустрирани кога детето не ве слуша, но важно е да поставите (и задржите) граници без да се мешате во вашите чувства . Ова се ваши емоции, не нивни.

Кога децата ќе сфатат дека можат да одлучат дали ќе бидат среќни, тажни или лути, со задоволство можат да ја искористат можноста да продолжат да работат сами. Па дури и кога се далеку од дома, ваквиот начин на размислување може да ги оштети идните врски и да им дозволи да манипулираат со другите за да го добијат она што го сакаат, објаснува тој.

Наместо тоа, обидете се да кажете: Поставете граница и кажете: „Не е во ред да скокате на каучот“, а потоа дајте им избор како: „Дали повеќе би сакале да играте во тишина овде или надвор?

Кога ќе му кажете на детето дека требало да направи нешто подобро, она што всушност го правите во моментот предизвикува чувство на вина или срам кај вашето дете. Тоа кај нив буди одбранбен механизам, поради што веројатно уште помалку ќе ве слушаат, тврди Меккради. Покрај тоа, нивната самодоверба е уништена.
Ако им кажеме на нашите деца дека треба да знаат подобро, им испраќаме порака дека се премногу глупави/незрели за да донесат добра одлука . И тоа веројатно не е она што го сакавме.
Наместо тоа, пробајте го ова: „Се чини дека имаме проблем овде! Што можеме да направиме за да го поправиме тоа? Целта е да се фокусираме на решението, а не на проблемот, така што децата вежбаат да ги решаваат проблемите и да ги поправаат грешките и да размислуваат за начини како да направат подобар избор.

Кога чекате вашето дете да направи едноставна задача која изгледа дека ќе трае вечно, вашиот инстинкт може да ве наведе да ја завршите работата наместо него. Но, обидете се да го избегнете тоа ако можете.
Имено, кога ќе му кажете на вашето дете: ‘Ти не си способен да го направиш тоа, па мораш ти да го завршиш, тоа го обесхрабрува и фрустрира. Замислете дека сте биле многу блиску до затворање на патентот сами и биле потребни само уште неколку обиди, но потоа влегол тато и ве спречил иако сте биле на вистинскиот пат – објаснува тој.
Наместо тоа, пробајте го ова: Забавете и дајте му време на вашето дете да направи нешто или да биде појасно зошто треба да брзате. Кажи му: „Сега ќе ти помогнам само еднаш бидејќи доцниме, но подоцна ќе работиме на тоа“.

Ти си… Една од највредните работи што родителите можат да ги направат за своите деца е да избегнуваат „означување“. Знаци на оштетување на односите меѓу родителите и децата затоа што ги спречуваат родителите да ги искусат своите деца кога им треба помош.

„Знаците нè оддалечуваат од сочувство и љубопитност“, вели Мекејн. Дури и позитивните: ‘паметен си’, всушност можат да бидат штетни. Имено, ако вашето дете падне на испит следниот пат, ќе биде збунето и обесхрабрено, па ќе ги доведе во прашање своите способности, бидејќи ако е толку паметно, зошто паднало? – објаснува Мекрејди.

Наместо тоа, пробајте го ова: Забележете и пофалете ги напорите, а не резултатите. Направете се што можете за да избегнете означување на вашето дете, без разлика дали е добро или лошо, пишува HuffPost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *