May 16, 2024

Децата денес не знаат да го ценат тоа што родителите го прават за нив и често се фрустрирани и апатични во повеќето случаи.

Се прашувате зошто е вака, можеби е суровата вистина, но сепак е вистината и вистинската реалност. Денеска сите сме сведоци дека родителите се повеќе ги колат своите деца и дека се привилегирани на многу начини, што не беше случај порано.

Децата денес не знаат да го ценат тоа што родителите го прават за нив и често се фрустрирани и апатични во повеќето случаи.

Порано децата не се прашуваа што сакаат да прават, што да јадат, каде да одат, туку се се правело заедно во кругот на семејството, односно како мајката и таткото планираат викенд, одмор, детето ги следи и нивните желби се базираат на кој сакале да го едуцираат и водат своето дете.

На денешните деца им се нуди многу во чинија, а потоа се применува поговорката „Дај му еден прст, цела рака сака“. Децата пред се треба да научат благодарност, благодарност за она што можат да им го дадат родителите во зависност од нивните способности. Денес многу родители одвојуваат пари и време за квалитетно дружење со своите деца, но многу од нив сметаат дека децата не знаат да го ценат тоа.

Можеби е време да престанете да се трудите да го израдувате вашето дете со разни работи или прашања за тоа што сака. Престанете да планирате настани за нив. И не се обидувајте да ги научите на благодарност, бидејќи нема да успеете во тоа, тие се уште мали деца. Пуштете ги, оставете ги да се опуштат со текот на времето без сите ваши анимации и желби да ги усреќите.

Поврзете се со вашето дете со читање заедно, шетање на кучето што го обожава, составување сложувалка, пуштање музика, помагајќи му во кујната.

Слушајте го вашето дете и неговите приказни без коментар, блискост и контакт со очите испраќа силна порака до детето дека ви е важно. Ова може да потрае некое време, но треба да бидете трпеливи додека не најдете заеднички јазик за комуникација на кој и вие и вашето дете ќе бидете задоволни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *