July 15, 2024

Биди свештеник на својот син – должност на свештеникот е да ги крене луѓето против злото – и твојот дом ќе биде храм, рече великиот владика Николај Велимировиќ.

Најмногу зависи од мајката. Секогаш имајте ги на ум овие три.
Прво оставете го вашето дете без ручек. Вашето дете треба да знае што значи да се биде гладен и треба да биде способно да го дава својот ручек на гладните, во својот живот.

Второ никогаш не дозволувајте вашето дете да зборува зло за другите луѓе пред да го признае и да се покае за своето зло. Светот може да го поправи само оној кој е способен да се поправи себеси.

И трето немојте да го учите вашето дете на себичност. Да се ​​научи детето на себичност значи да се повтори доктрината што природата му ја дала веќе при неговото зачнување. Колку и да го научиш ти мајко на несебичност, никогаш нема целосно да ја победиш природата.

Затоа, не престанувај да го советуваш својот син секое утро: од сето она што го имаш дај им, сине, на твоите пријатели, кои немаат ништо. Не престанувајте да барате од својот син секоја вечер да ви каже за неговите добри дела од тој ден.

Биди свештеник на својот син – должност на свештеникот е да ги крене луѓето против злото – и твојот дом ќе биде храм. Не криј од својот син, дека злото има свој висок и темелен престол на овој свет, на кој милиони луѓе му се поклонуваат дење и ноќе. Но, воспоставете го во верата, дека не им припаѓа на оние милиони кои го обожаваат злото, додека не му е предодредено да биде војник на доброто.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *