June 21, 2024

Кога ќе сфатите дека ви е поплавен подрумот, прво исклучете ја струјата за да спречите краток спој, бидејќи струјата и водата не одат заедно. Ако дистрибутивната кутија се наоѓа во подрумот, тогаш е мудро да повикате експерт.

Се советува никогаш сами да не го исклучувате и вклучувате напојувањето или да користите било каков електричен алат или апарат додека стоите во вода. Ако можете да го исклучите напојувањето од оддалечена сува локација, исклучете го напојувањето, дури и ако тоа го отежнува или оди бавно чистењето. Ако треба да внесете вода за да пристапите до главниот прекинувач, повикајте електричар да го исклучи напојувањето.

Ако нивото на водата што влегла во подрумот е ниско, тогаш нема смисла да се јавувате на противпожарна единица или некој друг да ја испумпа со специјална пумпа, бидејќи понекогаш не можат да испумпаат центиметар или два вода. Направете го тоа сами така што ќе ја соберете водата со стари партали и крпи, ќе ја цедите во кофа и ќе ја извадите од дома, додека не ја соберете целата. Задолжително отворете го прозорецот од подрумот доколку имате за да испари колку што е можно повеќе влага и да се исуши подрумот побрзо.

Ако ви се случи да имате многу вода во подрумот, добро ќе ви се најде пумпа. Не е лошо да го имате тој уред дома, особено ако често ви се поплавува подрумот кога врне многу дожд.

Што да направите кога ќе се појави мувла. Важно е прво да ја отстраните мувлата со чистење, а бришењето со мешавина од белило и вода помага.
По чистењето, добро премачкајте ги ѕидовите со специјални средства дизајнирани да спречат навлегување на влага, а има и други материјали, бои и премази отпорни на влага и формирање на габи.

Постапка за чистење на мувла:Чистете само ако се погодени помали области. Ако мувлата навлезе во структурата на ѕидот, ќе треба да го отстраните слојот од гипс, инаку повторно ќе се шири.
При чистење, важно е да користите заштитни средства, бидејќи ситни спори летаат во воздухот.

Земете гумени ракавици, маска за дишење и ако имате заштитни очила.
Важно е да ги затворите вратите од другите простории и широко да ги отворите прозорците каде што чистите.
Земете уште стари партали, за да можете да ги фрлите откако ќе се извалкате.

Намачкајте крпа со средството или ставете алкохол во шише со распрскувач.
Исчистете ја нечистотијата од надворешниот раб кон средината, за да не се шири по ѕидот.
Ако површината е нерамна, користете стара четка за подобро да го исчистите.
Еве што ќе ви треба за да ја отстраните мувлата од ѕидовите, направете средство за отстранување на мувла.

Потребни состојки:една чаша дестилирана вода, чаша вотка или ракија, 10 капки есенцијално масло од чајно дрво
10 капки есенцијално масло од еукалиптус, 10 капки есенцијално масло од лаванда
Измешајте ги состојките во шише со распрскувач и нанесете на одредено место каде што има влага, почекајте неколку минути и потоа избришете ги со влажна крпа.

Овие состојки се потполно природни и можеби нема да делуваат за тврдокорната влага која долго време стои на ѕидовите, но и за тоа има решение кое е малку поагресивно, затоа при чистењето користете ракавици.

Еве како се подготвува. Ефикасно отстранување на таквите дамки е можно со обичен белило или белило за перење. Истурете две капачиња варикина во децилитар вода и промешајте во шише со распрскувач, а потоа испрскајте го местото што треба да се третира и почекајте да отстои неколку минути, а потоа избришете го местото со малку влажна крпа. Целиот калап ќе остане на крпата и ѕидот ќе остане чист.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *