February 23, 2024

Овој свет, иако заснован на вистина, сепак бара рамнотежа, и затоа мудрите луѓе не предупредуваат на тоа дека постојат некои работи кои е најдобро да ги задржите за себе.

Првото нешто што треба да го чувате како тајна, велат мудреците, се вашите идни планови.
Обидете се да молчите додека вашиот план не се оствари. Сите наши идеи не само што се несовршени, туку имаат и многу слабости каде што е лесно да се удрат и уништат.

Второ, не зборувајте за вашата добротворна организација – тоа е реткост на овој свет, и затоа треба да го чувате како јаболко во окото. Не фалете се за добри дела. Гордоста веднаш ќе го препознае тоа и ќе ја одземе сета љубезност дадена за добротворни цели.

Третата работа за која не треба да се зборува, а по препорака на мудреците, е за вашите лични работи. Не трубете околу вашите ограничувања во исхраната, сексуалниот однос итн. Физичкиот аскетизам носи придобивки само ако е комбиниран со емоционална компонента.

Четвртата работа за која треба да молчите е вашата храброст и херојство. Во животот човек добива надворешни и внатрешни предизвици. Тие се видливи однадвор, така што луѓето добиваат награди за нив, но никој не забележува надминување на внатрешните предизвици и затоа не се доделуваат награди.

Петтата работа за која навистина не треба да разговарате пред другите е за вашите семејни проблеми. И воопшто за вашиот приватен живот. Запомнете, колку помалку зборувате за проблемите во вашето семејство, тоа ќе биде посилно и постабилно. Расправијата е ослободување на негативна енергија, која се акумулирала во процесот на комуникација.

И шесто, она што не вреди да се спомене се грдите зборови и озборувања кои ги слушате во текот на денот. Можете да ги извалкате чевлите на олукот, а исто така можете да ја извалкате свеста и потсвеста. А човекот, кој се враќа дома, и ги раскажува сите глупости што ги слушнал во текот на денот, не се разликува од човекот кој влегол дома и не ги соблекол чевлите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *