July 23, 2024

Ако жената е несреќна, незадоволна, фрустрирана, семејството тешко дека ќе биде среќно. Постојат две работи што ѝ се потребни на жената за да биде среќна во бракот.

Повеќе од очигледно е дека за среќен брак е потребно многу повеќе од црковна венчавка. Црковната венчавка е важна и секогаш свечена, впечатлива и незаборавна, но подоцна работите се значително поинакви. Некако се започнува со хемија и биологија и завршува во математика. Зошто е тоа така? Зошто секој трет брак се распаѓа? Каде е проблемот?

Бракот не е човечка креација туку Божја. Бог е тој што го дизајнирал и воспоставил бракот како основна клетка на општеството, а не човекот. Искрено, не ми е јасно зошто толку многу луѓе стапуваат во брак, па дури и се венчаат во црква и не сакаат да живеат според идејата, дизајнот и надзорот на Оној што го дизајнирал и воспоставил бракот.

Да се ​​изгради брак без активно присуство на Бог значи да се гради без идеи, дизајни, дозволи, главниот изведувач и надзор. Не е ни чудо што денес бракот е нестабилен и се урива како кула од карти. Очигледно и овде е потребна легализација. Нашата денешна тема е: Како да се биде среќна жена во среќен брак?

Некој добро рече дека „жената е термостатот на семејството“. Жената е таа што ја одредува температурата во семејството. Го прави домот топол или ладен. Ако жената е несреќна, незадоволна, фрустрирана, ако вика од врата, семејството тешко дека ќе биде среќно. Библијата вели дека ‚подобро е да се живее под работ на покривот отколку во заедничка куќа со жена која се кара‘.

Како да се биде среќна жена? Па, како да бидете среќна жена? За да може жената пред се да биде среќна, мора да разбере и прифати дека под едно: ВИСТИНСКАТА СРЕЌА Е САМО ВО БОГ По многу разочарувања и голем дефицит во љубовта, една млада девојка често се обидува да најде исполнување и смисла на животот во својот сопруг, идеализирајќи и не сфаќајќи дека НЕМА ИДЕАЛЕН МАЖ И БРАК.

Честопати девојките влегуваат во брак со надеж дека бракот ќе им ги реши сите потреби и ќе ги реши сите нивни проблеми, а потоа, по некое време, доаѓа трезвеност, разочарување и прашањето: „Дали таа згрешила?“.
Важно е да се разбере дека без разлика колку мажот е верен на Бога и посветен на жената, тој е само маж и не може да ги исполни најдлабоките потреби на жената. Најдлабоките потреби на жената може да ги задоволи само оној кој ја создал жената, а тоа е Бог!

За да може жената да биде среќна, исполнета, благословена, таа пред сè треба да почива во Господ. За една смирена жена да биде среќна, таа мора да го разбере, прифати и лично да го следи она што го надминува знаењето – а тоа е чистата, посветена и конкретна Божја љубов, што е видливо на крстот на Голгота каде што Исус умре за нејзините гревови. Крстот е доказ за Божјата чиста, посветена и конкретна љубов кон секоја жена.

Сите го знаеме Новиот Завет толку добро што го знаеме дијалогот помеѓу Исус Христос и Самарјанката кај бунарот. Исус ја прашал Самарјанката: ‚Каде е твојот маж?’ ‘Јас го немам!’ Таа одговорила, на што Исус продолжил: „Добро си одговорила: „Немам маж! – Имавте пет од нив, а оној со кој живеете сега е ваш партнер.

Откако се соочи со гревот и откри голем недостаток на неоткриена љубов, откриената Самарјанка ја открива својата вистинска жед: За една жена да биде навистина среќна, таа мора да биде мирна и задоволна „во Господа“. Поговорката на Августин важи и за жените: „Моето срце е немирно додека не се смири во тебе“. Жената мора да сфати колку е сакана. Жената мора да се обиде да разбере што го надминува знаењето, а тоа е крстот. Голгота и крстот зборуваат за тоа колку Бог ја сака секоја жена и колку далеку бил подготвен да оди за неа – до крај, до бруталната смрт на крстот. Тоа е љубов.

За да биде среќна, жената мора пред сè, со лична вера, да го прифати Исус Христос како свој личен Спасител и да го нагласи Господ, Господарот на нејзиниот живот. За жената да биде среќна и благословена, таа мора да ја очисти својата душа слушајќи ја вистината на Евангелието, мора да се покае и повторно да се роди. Апостол Петар е јасен: „Бидејќи ги очистивте душите свои со послушност кон вистината за да постигнете братска љубов, сакајте се еден со друг со чисто срце, зашто повторно сте родени не од распадливо, туку од нераспадливо семе: словото на живиот и вечниот Бог“.

За една жена да биде среќна и благословена, таа мора да разбере и прифати дека: ВИСТИНСКАТА СРЕЌА Е ПО БОЖЈА ПОРЕДБА. Имено, пред доаѓањето на Исус Христос во грчката, римската, па дури и еврејската култура, жените главно биле обесправени и маргинализирани до крајност. Во споменатите култури, сопрузите ги третирале жените како да се направени од стапала, а не од ребра, и наместо да ги сакаат, да се грижат за нив и да внимаваат ништо да не пропуштат, тие едноставно ги газеле.

Исус доаѓа и со своето радикално учење и дејствување ги изедначува мажот и жената. Според библиското учење, мажот и жената се целосно еднакви по својата создадена суштина, но се различни по својата улога.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *