July 18, 2024

Какви проблеми обично имаат луѓето кои пораснале во недостаток на љубов? Искуствата што ги имаме како деца, особено во првите четири години, остануваат со нас како возрасни. Растејќи во недостаток на љубов и поддршка, ние се затвораме емотивно, оддалечувајќи се од луѓето со верување дека ќе се заштитиме од болка.

Емоционалните рани остануваат и несвесно влијаат на различни аспекти од животот, додека не станеме свесни за нив и не ги отстраниме. Во следните редови дознајте со кои четири проблеми можат да се соочат луѓето на кои не им била дадена доволно љубов на најрана возраст.

АНКСИОЗНОСТ Анксиозноста е најчестиот проблем со менталното здравје во Соединетите држави и е поврзан со растењето во дисфункционална средина. Ако како дете сте биле сведоци на експлоатација, дури и сте ја доживеале, долго време сте биле сами и осамени, ако ви одбивале да пробате нови работи, бидете креативни и љубопитни или сте казнети ако не сте успеале во нешто, тогаш анксиозноста може да биде една од последица во зрелоста.

ТЕШКОТИИ ВО КОМУНИКАЦИЈАТА И ИНТЕРЕКАЦИЈА СО ДРУГИТЕ. Недостигот на љубов се рефлектира и со проблеми во комуникацијата и физичкиот контакт. Тешко ви е да ги изразите своите емоции и мисли, тешко ви е да го прегрнете соседот или да му се отворите. Научивте да не дозволувате луѓето да ви се доближат за да не ве повредат. Оваа шема е тешко да се скрши, но тоа е можно. Но, проблемите се јавуваат и во ниската самодоверба, довербата во другите и стравот од загуба.

СОМНЕЖИ Ако сте гледале на работите поинаку од вашите родители, ако ве обвинуваат дека сте направиле нешто што всушност не сте го направиле, ако сте казнети за нешто што не сте го направиле или ако сте негирале некој настан за кој знаете дека се случил, може да имате проблеми со сомнеж, сомнеж во себе, твоите емоции, мисли и интуиција. Тогаш е тешко да се одреди што е правилно или што е точно, а што не.

КРИТИЧКИ ГЛАС Ако во детството не сте добиле доволно љубов, поддршка и емоционална блискост, подоцна во животот ќе ви биде тешко да изградите силна самодоверба. Ако сте биле експлоатирани, сте чувствувале дека не сте доволно добри и вредни како дете, тогаш тоа може да резултира со слаба самодоверба и многу критичен внатрешен глас што се појавува на училиште, на работа и во врските. Секогаш и секаде можете да чувствувате дека не сте доволно добри и вредни.

Откријте ги сите овие проблеми и воспоставете внатрешна сила во себе. Но, не ги обвинувајте родителите или негувајте незадоволство. Нема совршени родители, секој прави грешки и постојано учи, за што е свесен секој што ги добива своите деца.

Можеби биле неискусни и недолично се однесувале, но имале најдобри намери, па можете да им простите. Бидете свесни за вашите грешки и постапки кои не беа најдобри и не ги повторувајте.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *